×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

XIII. szatmárnémeti Strudlifesztivál

2023.11.19 - 10:03
Megosztás:
XIII. szatmárnémeti Strudlifesztivál
(A szerző felvételei)
A pénteki, filharmóniabeli kultúrest után szombaton a Svábházban folytatódott a szatmári (de nem csak) svábok összejövetele. Itt strudlisütésben versengtek a csapatok, volt zene és tánc, csapra vertek sok sörös- és boroshordót is.

A svábság és a strudlikészítés hagyománya elválaszthatatlan egymástól Szatmár megyében, nincs olyan sváb közösségi esemény, amelyen ez az egykori alapétel ne kerülne az asztalra. Ezért fesztiválokat is elneveztek erről a négyzet alakú finomságról, ám a legfajsúlyosabbnak, „a” Strudlifesztnek — a Német Kultúresthez kapcsolódó, de önálló eseményként — Szatmárnémeti ad otthont már hosszú ideje, és ennek volt tizenharmadik alkalma szombaton este a Svábház Wendelin Fuhrmann termében.

Strudli minden mennyiségben

Túrterebesről, Nagykárolyból, Nagymajtényból, Temesvárról és Szatmárnémetiből érkeztek strudlikészítő csapatok, amelyeknek tagjai fáradhatatlanul gyúrták a tésztát, töltötték bele a lekvárt és a krumplit, nem győzték olyan gyorsan készíteni, mint ahogy azt a vendégek elfogyasztották.
A strudlisütést egyébként nem vették félvállról a csapatok, a szombat este folyamán 60 kiló lisztet dolgoztak át strudlivá, 200 tojást használtak fel hozzá és összesen 6 liter olajat kevertek be a tésztába. A krumplis strudlihoz aludt tej dukál, a fehér italból 20 litert ittak meg a strudlifalók.

hirek/2023/november/strudlifeszt-svabtal/img-7518.JPG
Köszöntők, zene, tánc

A megjelenteket Josef Hölzli, a Német Demokrata Fórum észak-erdélyi elnöke, Hauler Magda vezetőségi tag és a Strudlifeszt egyik ötletgazdája, valamint Pakot Géza jezsuita atya, a szatmárnémeti Kálvária-templom német közösségének plébánosa köszöntötte. 
A hangulatot a Gemeinsam gyermek- és ifjúsági tánccsoportja alapozta meg, akik négy tánccal készültek erre az alkalomra, a talpalávalót a mezőpetri Petrifeld Band biztosította német, magyar és román nyelvű örökzöldekkel.

hirek/2023/november/strudlifeszt-svabtal/img-7477.JPG
Hölzli Josef, Hauler Magda és Pakot Géza
A svábok tegnapja és holnapja

A Strudlifeszten megtekinthető volt a Tegnap és holnap határán, szatmári sváb-generációk vándor fotókiállítás, amely a sváb kisebbség folytonosságát hivatott megörökíteni. A fotókon német felmenők és utódaik szerepelnek, mintegy jelezve: apáról fiúra, anyáról leányra öröklődnek a német hagyományok és ezeket meg kell tartania a fiatal generációnak is. A kiállításnak két szériája van. Az egyikben Szatmár megyei sváb közösségek hagyománykövető családjai szerepelnek, a második összeállítás már az észak-nyugati régiót öleli fel, bihari és máramarosi életutakat is bemutatva.

Princz Csaba
 

Lelki nap a Hám János Líceumban
Lelki napot tartottak a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban. Az előkészítő osztályos diákoktól az érettségiző tanulókig mindenki részt vett a négy helyszínen zajlott programokban.
XII. Mezőpetri Svábtánc-Fesztivál - a találkozások táncünnepe
Tucatnyi tánccsoport részvételével zajlott szombaton a mezőpetri svábtánc-találkozó, nemcsak a heje-huja dínomdánom napja volt ez, hanem a nagy találkozásoké is egyfajta hazatérés napja.
Sváb találkozó Mezőpetriben
Dobszótól és fúvóshangszerektől volt hangos Mezőpetri a hétvégén, szombaton tartották meg ugyanis a településen azt a Sváb Táncfesztivált, amelyen a környék sváb falvaiból érkezettek közös mulatságon vehettek részt.