×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Lelki nap a Hám János Líceumban

2024.03.28 - 11:11
Megosztás:
Lelki nap a Hám János Líceumban
Lelki napot tartottak a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban. Az előkészítő osztályos diákoktól az érettségiző tanulókig mindenki részt vett a négy helyszínen zajlott programokban.

Az alábbiakban Pakot Géza SJ, a tanitézmény spirituálisának beszámolóját olvashatják:

„Iskolánk életében fontos szerepet játszik a lelki életre nevelés. Ezért a most megszervezett iskolai lelkinap (2024. március 27.) is törekedett a legmagasabb színvonalú lelki tapasztalatokat nyújtani diákjaink és tanáraink számára. Iskolánk mottóját alapul véve, amely Ferenc pápától származik: „A remény nem okoz csalódást, mindig jelen van: csendes, alázatos, de erős” ezzel is felkészítették lelkünket a Szent Három napra. Az előkészítő osztálytól az érettségiző diákokig, a szakoktatási osztályokat is beleértve, mindenki részt vett a négy helyszínen zajló programokon. A különböző interaktív foglalkozásokat meghívott moderátorok vezették. 

ham-janos-lelkinap-10.jpg

A legkisebbeket Tóth Borbála piarista nővér és az ő nagykárolyi csapata vezette be sokszínű foglalkozásokon keresztül a húsvétra készületbe. 

Az általános iskolai osztályokat ft. Orosz Roland, a Nagyváradi Szent László Római-Katolikus Líceum Spirituálisa és Egyházmegyei Ifjúsági lelkész előadása segítette elmélyülni a húsvétból fakadó keresztény remény lelkületében. 

ham-janos-lelkinap-11.jpg

A líceumi diákok számára Hortobágyi Arnold, pannonhalmi bencés szerzetespap tartott lenyűgöző előadást és interaktív foglalkozást, amely az egyházmegyei tematikus évhez, a Remény Évéhez kapcsolódóan mutatott rá húsvét fontosságára. 

ham-janos-lelkinap-3.jpeg

A negyedik helyszínen Koczinger Tibor úr,  a Hans Linder Alapítvány szatmárnémeti igazgatója szólította meg szakoktatási osztályok diákjait, és számukra a gyakorlatias szeretet fontosságát fejtette ki. A napot három helyszínen ünnepélyes szentmise zárta, amelyek celebrálásában közreműködött ft. Daly Attila, szamosdarai plébános. 

ham-janos-lelkinap-13.jpg

Az iskolai lelkinap nem csupán egy esemény volt az iskola életében, hanem egy olyan alkalom, amely lehetővé tette a diákok és tanárok számára, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz és Istenhez egyaránt. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum közössége hálás a meghívott előadóknak azért, hogy ilyen magas színvonalú és építő eseményt segítettek szervezni.”

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Ballagók a püspök atyánál
A szatmárnémeti Püspöki Palota dísztermében fogadta nm. ft. Schönberger Jenő püspök kedden délelőtt a Hám János Római Katolikus Líceum ballagó diákjait.
XIII. szatmárnémeti Strudlifesztivál
A pénteki, filharmóniabeli kultúrest után szombaton a Svábházban folytatódott a szatmári (de nem csak) svábok összejövetele. Itt strudlisütésben versengtek a csapatok, volt zene és tánc, csapra vertek sok sörös- és boroshordót is.
Meghitt karácsonyvárás
Az adventi időszakban, a karácsony előtti napokban minden oktatási intézményben arra törekszenek a diákok, pedagógusok, hogy meghittebbé tegyék a programot, ünnepibbé a termeket, melyekben a tanulás zajlik, ugyanakkor a hagyományos programok mellé igyekeznek újakat is beiktatni, legtöbbször a diákok javaslatai nyomán.