×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

„Higgyétek el, hogy Isten mindig mellettetek lesz!”

2021.06.12 - 09:02
Megosztás:
„Higgyétek el, hogy Isten mindig mellettetek lesz!”
Ünnepi szentmisén búcsúztatták a Hám János nyolcadikosait (Fotók: A szerző felvételei)
Ünnepi szentmise keretében vettek búcsút az általános iskolai évektől a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum nyolcadikosai, a hagyományokhoz híven a székesegyházban.

Schönberger Jenő megyéspüspök a szentmise elején elmondta, hogy elérkeztek életük útján egy kis lehajtóhoz, s most arra kérik Jézust, hogy minden ballagót zárjon a szívébe. Ennek apropóján a szentmisét is a ballagókért ajánlotta fel, s értük imádkozott minden jelenlévő.Pakot Géza jezsuita atya, az iskola spirituálisa Szent János könyvéből olvasott igéjére alapozva beszélt a ballagókhoz, a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy újból együtt ünnepelhetnek és tölthetik meg a templomokat, azt a helyet, ahol felszállnak az imák Istenhez. A spirituális a mise során rávilágított, hogy a Hám János abban különbözik a többi iskolától, hogy itt megpróbálják megtanítani pluszban a gyerekeknek, hogy Isten szeretete fontos.

Kihangsúlyozta: szép család az övék, melyben a ballagók az ünnepeltek, s mindenki azt szeretné, ha sikeresek lennének, ám csak akkor lehetnek azok, ha szívüket nem tartják meg maguknak, hanem megosztják a közösben. Az életcél, a siker elérésének érdekében pedig azt ajánlotta a ballagóknak, hogy beszélgessenek egymással, szüleikkel, az idősebbekkel, és szükség esetén kérjenek tőlük tanácsot. „Hozzatok jó döntést, és álljatok ki mellette! Higgyétek el, hogy Isten mindig mellettetek lesz!” — összegzett a spirituális atya. „Képesek vagytok a képességvizsgára, de kérjétek Isten segítségét!” — szólt a püspöki üzenet, miután a ballagókért imádkozott, és megáldotta őket az egyházfő.

Az ünnepi esemény második részében a nyolcadikosok nevében Urbán Zsófia szavalta el Mécs László versét, majd Ádámkó István iskolaigazgató szólt a jelenlévőkhöz. „Biztosan mindannyian ismeritek Presser Gábor Nagy utazás című számát. Sokan szokták az életet is egy utazáshoz hasonlítani, és van ebben némi igazság. Kiválasztasz magad számára egy vagy több úti célt, elkezded tervezni, megálmodni, vagyis elvárásokkal, vágyakkal indulsz neki a nagy utazásnak. Jól tudjátok ti is, hogy mielőtt elindulnátok egy nagyobb útra vagy akár egy kirándulásra, van egy fontos mozzanat, s ez kikerülhetetlen: a csomagolás. Most te is nyolc év felhalmozott, talán kopottas iskolatáskájában válogatsz az útravalók között: megannyi emléket, élményt és sok-sok tudást most becsomagolsz. Majd kilépsz az állomásra, és útra kelsz. (…) Az úti cél mindenki számára adott, csak jó időben, jó vonatra kell felszállni. Bízom benne, hogy a mai nap számotokra elsősorban a köszönet és hála napja, ezért a sok szép emlék mellé ne felejtsétek el becsomagolni hálátokat és köszöneteteket az Úr Jézusnak, szerető szüleiteknek, tanítóitoknak és nevelőiteknek, mert hálás lélek nélkül utazásotok céltalanná válna” — mondta Ádámkó.

Az ünnepség záró részében került sor az érdemoklevelek, könyvjutalmak és dicsérő oklevelek átadására Csapó Ilyés Attila aligazgató irányításával. A nyolcadik osztályt Bogdán Márk Dávid és Tallián Franciska színtízessel zárták, az évfolyamelső pedig Tallián Franciska lett.

Sógor Beáta

 

Szükség van a szakképzett ápolókra
Bozga Anda és Vitéz Carmen osztályának huszonöt diákja ballagott el tegnap délelőtt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban működő általános asszisztensképző egészségügyi posztliceális szakon.
Öt szakosztály diákjaitól búcsúztak az „agróban”
Pénteken ért véget a tanév a szakképző és műszaki iskolákban, az évzáró és ballagó ünnepségek is tegnap zajlottak.
Nagykárolyi Elméleti Líceum XII. B osztály Matematika-informatika szak
Mottó: „Útjaink százfelé válnak,/ De szívünk egy célért dobog,/ Nekivágunk a küzdelmes mának,/ És épít karunk egy szebb holnapot.” - Arany János
Cookie