×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Sváb találkozó Mezőpetriben

2022.08.08 - 13:00
Megosztás:
Sváb találkozó Mezőpetriben
A mezőpetri felvonulást a gyerekek vezették Fotó: A szerző felvétele
Dobszótól és fúvóshangszerektől volt hangos Mezőpetri a hétvégén, szombaton tartották meg ugyanis a településen azt a Sváb Táncfesztivált, amelyen a környék sváb falvaiból érkezettek közös mulatságon vehettek részt.

 A rendezvény a hagyományőrzés jegyében felvonulással indult a helyi Művelődési Háztól több tucat környékbeli részvételével, akik sváb népviseletben vonultak végig a falun, fúvószenekar kíséretében. A sorban kicsiktől nagyokig, egész fiataloktól az idősebbekig mindenki ott volt. A felvonulók a falu végén található sportpályáig sétáltak, átszelve Mezőpetrit, miközben a helyiek kíváncsian fürkészték őket, sőt, a településen átutazók is ámulattal nézték az igen hosszú sorban vonulókat. Nem mindennapi látványban részesültek, volt olyan autós, aki hangos dudálással biztatta őket, hívta fel a figyelmet a vonulókra. A sportpályára kiérve családias hangulat fogadta a résztvevőket, az ott felállított színpadon tovább folytatódtak a kulturális programok. Az ünnepélyes megnyitó után műsort mutattak be a mezőpetriek, a mezőfényiek, a kálmándiak, a teremiek és a tasnádiak, sőt, Szatmárnémetiből és Nagyváradról is érkeztek fellépők. A rendezvényt sváb bállal zárták. A mezőpetri Sváb Táncfesztivál vendégei és fellépői közül Vezér János így nyilatkozott lapunknak a rendezvényről: „A mezőpetri német néptáncparádé, találkozó remek esemény, aki szereti a német táncokat, az itt jó helyen jár. Fontosnak tartom a hagyományőrzést és azt, hogy ne felejtsük el: svábok vagyunk. Mezőpetri tradíciókban, hagyományokban gazdag település. Sajnos annak ellenére, hogy egyre többen végeznek német szakon iskolát, kevesen viszik tovább hagyományainkat. A közösség szolgálta nagyon fontos. Jó együtt lenni, együtt szórakozni, számunkra ez a rendezvény örömöt okoz. Minden sváb faluban tartják a hagyományokat, igyekeznek megőrizni azokat, nem kivétel ez alól Mezőpetri sem. Együtt lenni, ez a lényeg.” J. Zs.

XII. Mezőpetri Svábtánc-Fesztivál - a találkozások táncünnepe
Tucatnyi tánccsoport részvételével zajlott szombaton a mezőpetri svábtánc-találkozó, nemcsak a heje-huja dínomdánom napja volt ez, hanem a nagy találkozásoké is egyfajta hazatérés napja.
Dr. Petri Mórra emlékeztek szülőfalujában
A helyi református egyházközség és az Erdélyi Múzeum-Egyesület Zilah és Vidéke Fiókegyesülete szervezésében vasárnap emlékoszlopot avattak fel Tasnádszarvadon a falu szülöttének, dr. Petri Mórnak, aki anno Ady Endre egyik kedves tanára volt Zilahon.
Trachtenfest — sváb táncok és táncosok találkája
Német néptánccsoportok találkozója és látványos bemutatója lesz a hét végén, de a Népviseleti Fesztivál keretében tart jubileumot a Gute Laune Néptánccsoport és a Sváb Férfikórus is.