×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Ünnepség és bál Petőfi emlékezetéért

2021.09.06 - 08:58
Megosztás:
Ünnepség és bál Petőfi emlékezetéért
Fotók: Lang Gyopárka
Az elmúlt hétvégén egy igazán rendhagyó rendezvény keretében állítottak emléket Nagykárolyban Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelemre lobbanásának.

A Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület tagjainak szervezésében ugyanis Petőfi és Júlia megismerkedésének 175. évfordulója alkalmából szabadtéri kulturális előadásra és azt követően az egykori megyebál hangulatát idéző rendezvényre került sor a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal emeleti dísztermében.

Az ünnepség a Petőfi-szobor melletti téren kezdődött a kaplonyi fúvószenekar koncertjével, majd következett a rendezvény okán megírt és rendezett színdarab, mely a költő korát idézte.

hirek/2021/szeptember/06/karoly-2.jpg

A Petőfi Sándort megszemélyesítő személy lovas hintóval érkezett, csakúgy, mint 175 évvel ezelőtt a költő, majd köszöntötte az egybegyűlteket, és megtekintette a Rekettye néptáncegyüttes tagjainak előadását. Ezt követően a résztvevők elindultak az egykori megyebál helyszínére, az Aranyszarvas fogadóhoz. A fogadó előtti téren megelevenedett Petőfi Sándor és Teleki gróf híres találkozása, majd a költő és Júlia megismerkedésének is tanúi lehettek a megjelentek.

A színdarabban szerepeltek: Bakó Blanka, Virág Vanda, Vadai Zalán, Erdei Zsigmond, Kiss Lajos, Kiss Dávid, Szántó Gergő, Kerekes András, Corbeanu Péter és Sopronyi Nándor. A narrátor Fándly Csaba, a Kaposvári Színház művésze volt, a darabot pedig Varga Sándor, a Harag György Társulat színművésze írta és rendezte.

hirek/2021/szeptember/06/karoly.jpg

Az ünnepség után zárt körű bál vette kezdetét a városházán, ahol a Börvelyi Bekek Néptáncegyüttes palotással nyitotta meg a táncot. A bál keretében adták át a Nagykároly és Vidéke kulturális díjat, amit idén Maier Reimond vehetett át. A díj egy Bába István által készített festmény volt. SZFÚ

 

 

Egy kedves családi program Nagykárolyban
Szombaton tartották meg a Papírsárkányok Napja elnevezésű rendezvényt a Nagykárolyi Termálstrandon.
Gólyahétvégét tartottak a Kalazanciban
Új közösségbe kerülni, ismerkedni, beilleszkedni — minden középiskolát kezdő, IX. osztályba lépő diák szembesül ezekben a napokban, hetekben a fenti kihívásokkal. De mindez könnyebbé válhat egy nyitott, befogadó, segítő környezetben.
Szakaszos útlezárás Nagykárolyban
Szeptember 27-én, hétfőn 6 órától kezdve útlezárásra kell számítaniuk a forgalom résztvevőinek Nagykárolyban, az 1 Decembrie 1918 utca egy részén.
Cookie