×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
23 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmár megye

Forgalomlassító konvojok Nagykárolynál és Szatmárnémetinél

2024.01.16 - 15:54
Megosztás:
Forgalomlassító konvojok Nagykárolynál és Szatmárnémetinél
Nagykároly központján át vonulnak a körgyűrű irányába a mezőgazdasági gépeiken a gazdák (Fotó: presasm.ro)
Hiába a hétfő esti megegyezés a gazdák és a mezőgazdasági minisztérium között, kedd délelőtt Szatmárnémetiben és Nagykárolyban is forgalomlassító akcióba kezdtek gazdálkodók és fuvarozók.

Január 16-án délelőtt tíz órakor kezdték el tiltakozó akciójukat két Szatmár megyei város körzetében is a megélhetésüket féltő szállítók és gazdálkodók. Szatmárnémetinél és Nagykárolynál szerveztek tiltakozó akciót, mindkét városnál az elkerülő úton foglaltak el a lépésben haladó járművek egy sávot. A városok közlekedésére való tekintettel ez méltányos megmozdulásnak mondható, mert nem zavarták annyira a lakosok, utazók életvitelét, helyváltoztatását, mint más részén az országnak.

Nem szervezték...

És valójában nem szervezték a felvonulást, hanem az csak úgy „megszerveződött”, mert „spontán” akcióról volt szó, fő szervező nélkül, így hatósági engedélyekre sem volt szükség, egy esetleges felelősségre vonásnak sem lett volna alanya. Mindkét városnál százhoz közeli számban gyűltek össze a gazdák és a teher- illetve személyszállítók.

Magas illetékek, olcsó ukrán gabona

A két ágazatban dolgozóknak – egyebek mellett –, az a problémájuk, hogy sokallják az üzemanyag jövedéki adóját, siettetnék a mezőgazdasági támogatások kifizetését és félnek attól, hogy az ukrán dömping-gabona valójában nem csak átutazik Románián, hanem itt marad és tönkreteszi vállalkozásaikat.
Az ország más részén hétfői napban egyeztek meg a gazdák és szállítók, hogy megint forgalomlassításba kezdenek ha nem lesz meg a foganatja a mezőgazdasági miniszterrel hétfő este megbeszélteknek, ugyanekkor szatmári akció is várható.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Szatmárnémeti húsz pontján mérik a levegőminőséget
Van a szatmári megyeszékhelynek egy a Szabolcs – Szatmár – Bereg-i megyeszékhellyel közös környezetvédelmi projektje, amely által létrejöhetett egy több ponton is végezhető, folyamatos levegőminőség-mérés.
Gyermeknapon nyit a kívül-belül megújult múzeum
Friss terekkel, izgalmas kiállításokkal és programokkal nyit meg június elsején a Szatmár Megyei Múzeum. A határmenti együttműködés révén rehabilitált épületben innovatív tárlatokkal, modern eszközökkel, megújult térben várják a látogatókat.
Szatmárnémeti az RTL műsorán
Magyarországi televíziós csatorna forgatott nemrég Szatmárnémetiben, az utóbbi évek munkájáról (is) kérdezte Kereskényi Gábor polgármestert. Szombat délelőtt van műsorra tűzve a városriport.