×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
20 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Tucatnyi pontban jutottak egyezségre a gazdák és a szaktárca

2024.01.16 - 09:18
Megosztás:
Tucatnyi pontban jutottak egyezségre a gazdák és a szaktárca
Megállapodtak abban is, hogy a termelők működő-tőkéhez és a mezőgazdasági üzemekbe történő beruházásokhoz használható kamattámogatott hitelekhez férhetnek hozzá. (Illusztráció: unsplash.com / Zeynep Sümer)
Több mint három órás tárgyalást követően megállapodás született hétfő este Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a tüntető mezőgazdasági termelők képviselői között utóbbiak 13 követeléséről.

Megegyezett a mezőgazdasági miniszter a mezőgazdasági termelőkkel és a gazdákkal követeléseik tizenhárom kitételét illetően.
Ezek közé tartozik az APIA-támogatások sürgősségi eljárással - február 29-ig - történő kifizetése és az ukrán gabonaimport miatt veszteségeket szenvedett gazdák kompenzációja.

Támogatások

Emellett a tárcavezető és a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC) képviselői megállapodtak abban is, hogy a termelők működő-tőkéhez és a mezőgazdasági üzemekbe történő beruházásokhoz használható kamattámogatott hitelekhez férhetnek hozzá. Ugyanakkor hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a 2022. őszi vetésű növények után, és ha a legközelebbi költségvetés-kiigazításkor el tudnak különíteni további alapokat, a 2023. tavaszi vetésű növényekre is utalnak ki támogatást.

Mentesítést is kértek

Megegyeztek abban is, hogy június 31-ig aktualizálják a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját kompenzáló állami támogatás összegét.
A 13 pontos követelési listán szerepel az a javaslat is, hogy a kormány január végéig tisztázza, milyen feltételek mellett mentesülnek a gazdák a parlagoltatásra és a vetésforgóra vonatkozó uniós előírások alól. Ugyanakkor kérik a szankciók százalékos arányának minimálisra csökkentését.

Jogosítványok

Megállapodtak abban is, hogy a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet módosításával egyenértékűvé teszik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megegyezés szerint a következő ülésén a kormány jóvá is hagyja az erről szóló jogszabály-módosítást.

Kormányülés

Egy másik elfogadott javaslat szerint a parlament felülvizsgálja a haszonbérleti szerződések minimális időtartamáról, illetve a legelők koncesszióba adásáról szóló törvényi előírásokat.
Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára.

Hétfő reggelre a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért országos tiltakozásokat helyezett kilátásba, ha a mezőgazdasági minisztérium nem teljesíti követeléseiket.

Hírszerkesztő

 

APIA: igénylési határidő közeleg
A 2024-es évre járó mezőgazdasági és álattartási támogatást április 4. és június 7. között lehet kérvényezni a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél.
Sikerült gátat szabni a káros ukrán importnak
A gabonáról, a baromfiról, a tojásról, a cukorról és a mézről van szó — az Európai Bizottságnak be kell avatkoznia és le kell állítania az ukrajnai termékek behozatalát, amennyiben azok torzulást okoznak a hazai piacon.
III. Agro Expo Szatmárnémeti: innováció és hagyomány a mezőgazdaságban
Az Agro Expo Szatmárnémeti egy újabb kiadását rendezik meg — a regionális és nemzetközi mezőgazdasági-, élelmiszeripari- és állattenyésztési- vásár március 8 - 10 között várja az érdeklődőket.