×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmár megye

Kártevőktől és fagyoktól tartanak a gazdák

2024.04.18 - 11:57
Megosztás:
Kártevőktől és fagyoktól tartanak a gazdák
Van, ahol már mindennel végeztek, és van, ahol még el sem kezdték. (Fotó: freepik.com / wirestock)
Nem csak a városi zöldövezeteken hagyta ott a nyomát az enyhe tél és az ezelőtti nyárias április, a termőföldeken is „időutazás” történt: májusi állagot mutatnak a haszonnövények.

Két nagy ellenségtől tartanak ezen a tavaszon a szatmári gazdák. Az egyik a péntek és szombat éjjel várható éjszakai fagy, a másik a mezőgazdasági kártevők. Enyhe volt a tél, szinte alig voltak mínuszok, ami miatt könnyedén és nagy számban teleltek át a kártevők, már aktívak olyan vírusok, amelyek csak nyár közepén, a mediterrán térségből szivárognak fel északabbra, a mi tájainkra.

hirek/2024/aprilis/kartevoktol-es-fagyoktol-tartanak-a-gazdak-1.jpg
Májusi fázisában van a búza növekedése.
Az észak-nyugatról betört hidegfront talaj menti faggyal is fenyeget a hétvégén, mert a vegetáció minden téren igencsak előrehaladott állapotban van, összegzett szerkesztőségünknek Fehér Gyula a Partiumi Falugazdász Hálózat szakembere, óriási károkat okozhatnak a most jelentkező fagyok. A korai nyári melegek miatt a vegetációs idő legalább három héttel előrébb van, május közepi állapotokat mutatnak a haszonnövények, figyelmeztetett Fehér.

hirek/2024/aprilis/kartevoktol-es-fagyoktol-tartanak-a-gazdak-freepik-com-vwalakte.jpg
Ami jó hír, hogy a talajok megfelelően feltöltődtek vízzel, ha újra melegedésnek indul az idő, újra felgyorsul a növekedés. A szokatlanul meleg tavasz „szétzilálta” a gazdákat és a munkabeosztásokat. Vetési, illetve talaj előkészítési munkák van ahol már lezajlottak a megye szántóföldjein, miközben vannak olyan területek ahol ezek még el sem kezdődtek.

Princz Csaba
 

Elsők a pacsirták, utolsók a gyurgyalagok
Február óta zajlik a vándormadarak hazatérése, nagy részük mostanra már itthon van, május végén zárul a nagy tavaszi madávonulás égövünkön.
APIA: igénylési határidő közeleg
A 2024-es évre járó mezőgazdasági és álattartási támogatást április 4. és június 7. között lehet kérvényezni a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél.
Jön pár hideg nap, de aztán: tavasz!
Ahhoz képest, hogy mennyire meleg volt az idei március, elég hűvös lett a virágvasárnap. Még pár napig lesz hidegebb, de szerda hajnaltól kezdve már langyosak lesznek az éjszakák is.