×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
26 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Sikerült gátat szabni a káros ukrán importnak

2024.03.14 - 10:00
Megosztás:
Sikerült gátat szabni a káros ukrán importnak
Inkorrekt helyzetet teremtenek az EU piacán az ukrán mezőgazdasági termékek. (Fotó: freepik.com/aleksandarlittlewolf)
A gabonáról, a baromfiról, a tojásról, a cukorról és a mézről van szó — az Európai Bizottságnak be kell avatkoznia és le kell állítania az ukrajnai termékek behozatalát, amennyiben azok torzulást okoznak a hazai piacon.

Videoüzenetben jelentette be Vincze Loránt az RMDSZ Európa Parlamenti képviselője, hogy a Szövetség javaslatára sikerült az erdélyi gazdák, termelők számára is kedvező döntést átvinni a brüsszeli plénumon. „Ezzel biztosítottuk azt, hogy nem az erdélyi gazdák vállát nyomja az a teher, amelyet az Ukrajnából származó termékek okoznak” – jelentette ki az RMDSZ EP-képviselője.

hirek/2024/februar/vinczelorant.jpg
Vincze Loránt, az RMDSZ egyik EP képviselője. (Fotó: vinczelorant.eu)
Ez arról szól, hogy az Európai Bizottságnak be kell avatkoznia és le kell állítania az ukrajnai termékek behozatalát, amennyiben azok torzulást okoznak a hazai piacon. Az óvatoskodás a gabona, a baromfi, a tojás, a cukor, a méz piacára vonatkozik. Ha az EU-n kívülről érkező áruk miatt az európai, a romániai, az erdélyi gazdák nem tudják eladni az EU-n belül, belföldön megtermelt terméküket, a helyzetet okozó árucikkek behozatalát az EB le fogja állítani, magyarázta a képviselő.

„Sikerült megvédenünk a helyi termelők érdekeit a gabona, a baromfi, a tojás, a cukor és a méz piacán!” – jelentette ki Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője.

Hírszerkesztő
 

Villámkérdések: miben kellene változzon az EU?
Június 9-én összevont helyhatósági és európai parlamenti választásokat tartanak Romániában. Arra kértük az RMDSZ két, befutó helyen szereplő EP-képviselőjelöltjét, Winker Gyulát és Vincze Lorántot, hogy magyarázzák el két mondatban, véleményük szerint miben kellene változzon az EU.
Kártevőktől és fagyoktól tartanak a gazdák
Nem csak a városi zöldövezeteken hagyta ott a nyomát az enyhe tél és az ezelőtti nyárias április, a termőföldeken is „időutazás” történt: májusi állagot mutatnak a haszonnövények.
Lefagyott az akác, drága lesz a méz
Nagy károkat okozott a szatmári akácosokban és a gyümölcsösökben a korai tavaszra jött pár fokos fagy, a legfőbb méz-alapanyagnak számító akác mellett megint nem lesz baracktermés sem a megyében.