×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
19 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Villámkérdések: miben kellene változzon az EU?

2024.04.19 - 10:37
Megosztás:
Villámkérdések: miben kellene változzon az EU?
Június 9-én összevont helyhatósági és európai parlamenti választásokat tartanak Romániában. Arra kértük az RMDSZ két, befutó helyen szereplő EP-képviselőjelöltjét, Winker Gyulát és Vincze Lorántot, hogy magyarázzák el két mondatban, véleményük szerint miben kellene változzon az EU.

Vincze Loránt: A kettős mérce az, amit leginkább elfogadhatatlannak tartok az uniós vezetők részéről: egyrészt a schengeni övezettől való távoltartása Romániának, a „büntetés”, hogy 40 év kommunizmus után miért nem tartunk ott, ahol a nyugati szomszédaink. És ott a kisebbségi kérdés is: Európa megfeledkezett azokról az alapvető emberi és közösségi jogokról, amelyek az anyanyelvhasználatot, az oktatási és kulturális jogokat garantálják.

Winkler Gyula: Növekedjenek az uniós támogatások, járjon több pénz nekünk! Az Erdélynek járó pénzt ne költhessék másra! Azt várjuk el, hogy a gazdáknak járó támogatások és a települések fejlesztésére irányuló pénzek nőjenek, és ne a szabályozások és a papírmunka!

Öt szavazólapot kapunk a vasárnapi szavazáson
Idén június 9-én vasárnap, a helyhatósági választásokkal egy időben európai parlamenti választásokat is tartanak Romániában. A polgárok mindkét választáson ugyanabban a szavazóhelyiségben adják le a szavazatukat.
Sikerült gátat szabni a káros ukrán importnak
A gabonáról, a baromfiról, a tojásról, a cukorról és a mézről van szó — az Európai Bizottságnak be kell avatkoznia és le kell állítania az ukrajnai termékek behozatalát, amennyiben azok torzulást okoznak a hazai piacon.
A közösség ereje van az aláírásokban kifejezve
Zajlik az RMDSZ aláírásgyűjtési akciója Szatmárnémetiben, Kereskényi Gábor városi elnök szerint az egész magyar közösség ereje mutatható ki egy-egy űrlapra tett sok aláírás által.