×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Lefagyott az akác, drága lesz a méz

2024.04.07 - 12:04
Megosztás:
Lefagyott az akác, drága lesz a méz
Napról napra fogy az esély, hogy mézelésre alkalmas akácvirágot találjanak a méhek. (Fotó: freepik.com/wirestock)
Nagy károkat okozott a szatmári akácosokban és a gyümölcsösökben a korai tavaszra jött pár fokos fagy, a legfőbb méz-alapanyagnak számító akác mellett megint nem lesz baracktermés sem a megyében.

Teljes akácvirág-pusztulásról számoltak be az elmúlt napokban a szatmári méhészek, a március 10-ről 11-re virradó éjjel pár fokos fagya szinte teljes akácvirágzásra érkezett. Azóta figyelik a fákat a méhészek, van-e remény, hogy rügy formájában van túlélő virág-kolóniája annak a fagynak, mostanra derült ki véglegesen, hogy a megye minden fertályán elfagyott az akácvirágzás.

hirek/2024/aprilis/elfagyott-az-akac-meh-2-freepik-com-wirestock.jpg
(Fotó: freepik.com/wirestock)
A méhészek másodvirágzásban reménykednek, de ennek nem szokott akkora hozama lenni mint az első virágba borulásnak, úgyhogy kevés lesz idén az akácméz és drága is.
Normális esetben április közepe az akácvirágzás kezdete, azonban az enyhe tél és aztán a meleggel induló március virágbontást gerjesztett, emiatt a teljes fagykár.

hirek/2024/aprilis/elfagyott-az-akac-meh-1-freepik-com-wirestock.jpg
(Fotó: freepik.com/wirestock)
Kajszikárok

Szerencsésnek mondhatja magát akinek nem fagyott el a kajszija ezen a tavaszon (sem), hiszen a korai virágzású baracknak is betett a fagyosra forduló márciusi meleg. Normális időjárási körülmények között ez a fa is később, április elején virágozna, az idei sietség végzetesnek bizonyult, szintén a március 10-ről 11-re virradó éjszakai fagy okozta a virágelhalást. Nem ez az első év, amikor egy – egy hideg-betörés megtizedeli a korán virágzó gyümölcsösöket, áprilisban virágzó barackot is ért már fagykár.

Princz Csaba
 

Tucatnyi park lett szebb az utóbbi években
Itt a tavasz és most már tényleg jön a meleg is, egyre többen fogják a szatmárnémeti parkok sétányait, árnyékos padjait keresni. Aki újdonságokat szeretne ezen a vonalon, tucatnyi parkban fog is találni.
Sikerült gátat szabni a káros ukrán importnak
A gabonáról, a baromfiról, a tojásról, a cukorról és a mézről van szó — az Európai Bizottságnak be kell avatkoznia és le kell állítania az ukrajnai termékek behozatalát, amennyiben azok torzulást okoznak a hazai piacon.
Melegrekordok dőltek meg
Február, itt a nyár! – vagy legalábbis az április. Melegrekordok dőltek meg a Kárpát-medencében mindenhol, Romániában soha nem volt még ilyen enyhe február mint az idei.