×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Tulajdonosváltás lehet, de az Enel hálózata nem szűnik meg

2022.11.23 - 06:01
Megosztás:
Tulajdonosváltás lehet, de az Enel hálózata nem szűnik meg
A villamosenergia- és/vagy földgázellátás folyamatossága a fogyasztók számára megszakítás nélkül biztosított lesz - ígéri az ANRE (Fotó: Princz Csaba)
Zavartalan villamosenergia- és gázellátásról biztosította az Enel ügyfeleit a szakhatóság kedden, miután napvilágra került, hogy az Enel Csoport a romániai piacról való kivonulását tervezi jövő évtől. Az ANRE még semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a távozásról.

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) kedden kiadott közleményében biztosítja a fogyasztókat, hogy meghozta a szükséges intézkedéseket a villamosenergia- és gázellátásához való zavartalan hozzáférés érdekében.

Az ANRE közleményének a háttere, hogy a Capital Markets Day keddi konferenciáján ismertetett jelentésből kiderült, az Enel Csoport a román piacról való kivonulását tervezi jövő évtől. A legnagyobb olasz közműszolgáltató közölte, hogy aktualizált stratégiája értelmében eladják a vállalat 21 milliárd euró (21,51 milliárd dollár) értékű aktíváit a nettó adósság csökkentése érdekében, és hat országban való jelenlétre fognak összpontosítani. "Európai tevékenységünk Olaszországra és Spanyolországra összpontosul majd, tekintve, hogy a romániai piacról kivonulunk" - jelentette ki a cég pénzügyi igazgatója, Alberto De Paoli.

Dumitru Chiriţă, az ANRE elnöke mindezekkel kapcsolatban kijelentette, ez nem jelenti azt, hogy az Enel hálózata megszűnik, csupán tulajdonosváltás következhet be. Leszögezte ugyanakkor, hogy bár törvényes előírás van erre, az ANRE mindeddig semmiféle hivatalos bejelentést nem kapott a vállalattól a távozással kapcsolatosan.
Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a fogyasztók villamosenergia- és földgázellátásának biztosítását és jogaik tiszteletben tartását az ANRE két rendelete szavatolja, amelyek garantálják a zavartalan hozzáférést a két szolgáltatáshoz. „Abban az esetben, ha a villamosenergia- és földgázellátási ágazatban tevékenykedő bármely gazdasági szereplő kivonul a román piacról, a villamosenergia- és/vagy földgázellátás folyamatossága a fogyasztók számára megszakítás nélkül biztosított lesz' - tette hozzá Chiriţă.

Hírszerkesztő

Az EON és az Electrica után az ENEL is megbukott
Őrület, hogy a román hatóságok hová engedték elfajulni az energiaszolgáltatási piacot, a gáz- és áramszolgáltató cégek úgy packáznak a fogyasztókkal, ahogy kedvük tartja. Aki fogyasztóként nem online, az el van veszve, újabban megint opportunista ügynökök járják a várost és vezetik félre az embereket.
Az ANRE 400 ezer lejre bírságolta az Enel vállalatot a jogtalanul magas földgázszámlák miatt
Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) 400 ezer lejre bírságolta az Enel vállalatot az energiadrágulás kompenzálásáról és az árplafon bevezetéséről szóló törvény megszegése miatt - közölte hétfőn az intézmény.
Hogyan biztosítson otthona számára fix árat a villamos energiáért 12 hónapra? (X)
Az idei év jelentős változásokkal járt a villamosenergia -piacon, a villamosenergia ár liberalizációjával összefüggésben, de a földgázpiacon úgyszintén, ez a tavalyi árliberalizáció eredménye. Amennyiben még nem hozott döntést az otthoni villamos energia/földgáz szolgáltatásáról szóló szerződésekről, emlékeztetjük arra, hogy bármikor választhat egy szolgáltatót a versenypiacon.
Cookie