×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
26 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Jegyzet

...amit ráterhelne a számlákra!

2023.10.18 - 17:56
Megosztás:
...amit ráterhelne a számlákra!
Úgy tűnik, hogy nagyon rossz irányba halad az energiapiaci liberalizáció, az áramszolgáltatók lassan már nem is csinálnak egyebet, minthogy számláznak és bevételeznek. Minden ügyfélhez köthető szolgáltatást a minimumra csökkentenek, mert ha nem tennék, drágább lenne minden!

Én minden hónap adott időszakában beküldöm a villanyóraállást, hogy annyit fizessek amennyit ténylegesen fogyasztottunk, ne a becsült fogyasztást számlázzák ki és hogy ne legyen szükség havi rendszerességű villanyóra-leolvasásra, mert az plusz költségeket róna a szolgáltatóra, amit ráterhelne a számlákra.

Húsz perc

A rendszeres óraállás-beküldés ellenére három-négy hónapja mindig ugyanaz után a kerek összegű fogyasztás számláznak, ami körülbelül  megfelel a havi fogyasztásnak, de azért mégsem lehet az, hogy minden hónapban kilowattra megegyezik az áramfogyasztásunk. Odatelefonálok, érdeklődőm: mi van? Húsz perc is eltelik mire kapcsol a rendszer egy operátort, de elfogadom a hosszas várakozási időt, mert ha több operátor lenne, az plusz költséget róna a szolgáltatóra, amit ráterhelne a számlákra.

Megbízható ember

Azt mondja az operátor, hogy ők a szolgáltatók, de a villanyóráig a szállítóé a rendszer, ezért annak egy embere kell jóváhagyja az én óraállás-bejelentéseimet. Nagy nehezen megértem, hogy ez azt jelenti, hogy valaki olyan kellene leolvassa a villanyórát, akiben megbíznak, velem ellentétben. De megbízható ember által leolvasni a villanyórát nem sikerült az utóbbi három-négy hónapban egyszer sem, mert a megbízható ember pénzbe kerül, ami pedig plusz költséget róna a szolgáltatóra, amit ráterhelne a számlákra.

Bemondásra elhiszi

Kapok egy telefonszámot amelyen beszélhetek egy ilyen megbízható és emiatt sokba kerülő villanyóra-leolvasóval, aki bemondásra elhiszi, hogy „— Háromezerhatszáztizenkilenc”.
Én vagyok a fogyasztó, én vagyok a villanyóra leolvasó és a leolvasás-ellenőrző is, úgy, hogy még én is fizetek. Mindezt ÉN kell elvégezzem, hogy a CÉG legyen költséghatékonyabb, mert ha nem, akkor…

Ki más, ha nem mi?!

Még pár év és eljutunk arra a szintre, hogy az árbevételen kívül minden a fogyasztó reszortja lesz. Talán majd egyszer az áramkimaradások okát is a fogyasztóknak kell majd megszüntetniük, azon az alapon, hogy „nekik van szükségük az áramra!” Eljön majd az idő, hogy ha áramkimaradás van, akkor szabadcsapatokba verődve fogunk koslatni a vezetékek mentén, hogy hol kell a biztosítékot felcsapni, hol mit kell megjavítani, hogy megint legyen áram, mert ha egyszer nekünk van szükségünk arra, akkor ki más javítsa meg, ha nem mi?!
És mert ha ha az áramszolgáltató gondoskodna erről, akkor az plusz költséget róna a cégre, amit ráterhelne a számlákra.

princz-csaba-20230307.PNG
Princz Csaba

Szatmárnémeti: tucatnyi utcában kapcsolják le az áramot
A közvilágítás LED-esre cserélése, vagy egyes villamos-berendezések modernizálása miatt feszültségmentesítenek a villanyszerelők szerdától péntekig Szatmárnémetiben nagyon sok helyen.
Szatmárnémeti: nagyon sok helyen lesz áramszünet
Több mint ötven szatmárnémeti utca több száz háztartását érinti az Electrica Distribuţie bejelentése: 5 – 8 órán át nem lesz áram az előttünk álló hét adott napján.
E heti áramszünetek a megyében
Kilenc Szatmár megyei települést érintenek áramszolgáltatás szempontjából az Electrica Distribuţie e hétre bejelentett javítási/karbantartási munkálatai.