×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Vidék

Szépkorúak vasárnapja Lázáriban

2023.11.20 - 11:06
Megosztás:
Szépkorúak vasárnapja Lázáriban
Sokan mentek el élőben is látni, hallani a Kató nénit is játszó Ihos Józsefet. (A szerző felvételei)
Egy kellemes vasárnap délutáni elfoglaltságra invitálta a lázári időseket az RMDSZ községi szervezete. Terített asztalhoz, programokkal teli színpad elé várta azokat, akik a legtöbbet tették a községért.

„Köszönettel tartozunk a szépkorú generáció tagjainak a munkájukért, hogy a következő generációt felnevelték, hogy a közösség érdekében is cselekedtek” — köszöntötte a vasárnap délutáni, lázári Szépkorúak találkozójára összegyűlteket Béres Antal, az RMDSZ községi szervezetének elnöke. Barabás Erika nagypeleskei RMDSZ elnöknek szintén köszönő szavai voltak a résztvevők felé, s mint mondta „sok egyéb mellett köszönjük a példamutatást, a fiataloknak átadott emberi értékeket és a sokéves gondoskodást.”

Köszönet nekik!

Az idősebb generáció számára első alkalommal megszervezett rendezvényen ott volt Nagy Szabolcs, az RMDSZ egyik Szatmár megyei parlamenti képviselője is, aki örömmel nyugtázta: Lázáriban nem csak a jövő generációira gondol a községvezetés, hanem megtiszteli azokat is, akiknek a mai fiatalok az életüket és a tudásukat köszönhetik. „Köszönet illeti azokat akik ezt az eseményt megszervezték és levezették — mutatott rá Nagy —  és köszönet illeti azokat is, akik időt szakítottak egy ilyen közösségi eseményen részt venni, egy ilyennek a fontosságát felismerték.”

hirek/2023/november/lazari-szepkor/img-7575.JPG
Béres Antal lázári RMDSZ elnök a köszönet szavaival fordult a résztvevők felé.
Ihos „Katónéni” József

A köszöntők után a jókedv és szórakozás kapta a főszerepet. Miután a helyi lelkipásztor és lázári gyerekek szavaltak és énekeltek, két humorista műsora következett: Ihos Józsefé és Kató nénié. A magyarországi vendég nem csak megnevettette a közönséget, de meg is énekeltette, bevonta műsorába az asztalnál ülőket is.
Magyar népviseletbe öltözött fiatalokkal telt meg ezután a színpad, a szárazberki Lehajló Rozmaring Néptáncegyüttes felcsíki, szilágysági és szatmári táncokkal készült erre az eseményre. A színpadi program zárásaként a Lázári Keresztyén Generációk Egyesület kórusa következett, saját dalaik mellett a közönséggel együtt énekelték el az Idősek dalát.
hirek/2023/november/lazari-szepkor/img-7583.JPG
Nagy Szabolcs RMDSZ-es parlamenti képviselő örömmel nyugtázta, hogy Lázáriban nemcsak a fiatalokra, hanem az idősekre is gondolnak.
Néma csend az eltávozottakért

A kulturális műsort követően Béres Antal RMDSZ elnök arra kérte a résztvevőket, hogy egy perces néma csenddel emlékezzenek meg azokról, akik sajnos már nem lehetnek jelen ezen a rendezvényen. A meghitt pillanat után Csűry Miklós és Bücs Attila kértek szót, ők a résztvevők nevében mondtak köszönetet azért, hogy gondoltak rájuk és egy ilyen eseményt szerveztek a számukra. Köszönték ugyanakkor az RMDSZ tagok és a lázári RMDSZ tanácsosok s mindenki más munkáját és segítségét a rendezvény lebonyolításában.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

In memoriam dr. Boér Ádám (1939 – 2023)
Dr. Boér Ádám 1939. szeptember 16-án született Gyulafehérváron, a marosvásárhelyi orvosi egyetem elvégzése és kétéves, bixádi gyakorlatozás után 1966-tól 2020-ig megszakítás nélkül szolgált háziorvosként Lázáriban. 2023 december 7-én szólította magához a Fennvaló.
Zajta és Nagypeleske: Petőfivel nincsenek nemzethatárok!
Kettős Petőfi-emléktábla avatás volt szombat délben a magyarországi Zajtán és a romániai Nagypeleskén. Kétszáz év elteltével is ellátja nemzetegyesítő szerepét a szabadsághős költő.
A szenátus után a képviselőház is elfogadta az új nyugdíjtörvényt
A jövőre két emelést is hozó új nyugdíjtörvény tervezetét bizottsági módosításokkal fogadta el hétfőn a képviselőház, döntő házként. Következik, hogy az államelnök aláírja és a hivatalos közlönyben megjelenve hatályba lépjen. Az RMDSZ szerint azonban — bár megszavazták, hiszen „erkölcsi kötelesség” a nyugdíjasokat támogatni — a nyugdíjemelés mértéke nem elégséges, ők nagyobb támogatást akartak volna nyújtani a kisnyugdíjasoknak.