×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmár megye

Szenvednek az idő miatt a gyümölcsfák

2023.12.09 - 12:59
Megosztás:
Szenvednek az idő miatt a gyümölcsfák
A nappali meleg táplálékfelvételre készteti a fákat, kárt okoz a táplálékfelvevő rendszerben az éjszaka érkező fagy. (Fotó: unsplash.com / Philipp Reiner)
A gyümölcsösgazdák sem örülnek az enyhe télnek, de aminek a legkevésbé sem örülnek, az a nagy hőmérséklet-ingadozás, ami miatt félő, hogy tönkremennek a fás szárúak tavaszra.

A sok eső nem okoz akkora fejfájást a gyümölcsöst gondozóknak, mint a földművelő gazdáknak, az enyhe tél más miatt jelent problémát a gyümölcsfák számára.

Nincs hibernálás

Fehér Gyula, a Partiumi Falugazdász Hálózat agrármérnöke hívta fel a figyelmet, hogy a nappali és az éjszakai hőmérsékletek közötti nagy eltérés miatt nem tudnak téli álomra vonulni a fák, az éjszakai hidegben való elcsendesedés után nappal megint aktívak.
Nappal zajlik egy bizonyos szintű tápanyagfelvétel, nedves háncsedényekre jön az éjszakai fagy és a víz térfogat-növekedéssel járó fagyása miatt a faedények elrepednek, ami a kéreg hosszanti repedéseiben nyilvánul meg és egyre tökéletlenebb lesz a fa tápanyag-felvétele. Ezeket a repedéseket bárki megfigyelheti, akinek van otthon gyümölcsfája, mutat rá Fehér. Nemsokára december közepét írunk, de a fás szárú növények hibernációja még most sem teljes.

hirek/2023/december/szenvednek-az-ido-miatt-a-gyumolcsfak-unsplash-nico-smit.jpeg
(Fotó: unsplash.com / Nico Smit)
Ganéhiány

Egyébként a gyümölcsös gazdák már „eltették télire” a fákat, trágyázás formájában gondoskodtak a tápanyag-pótlásról. A talaj minőségétől függően számolt minden gazda mennyit hordjon ki, de sajnos nem a talaj és a növény igénye az elsődleges ami megszabja a mennyiséget, hanem a trágya mennyisége— mutatott rá Fehér. Természetes trágyából hiány van, nem csak Romániában, vagy Magyarországon, hanem egész Európában, úgyhogy ilyenből mindenki annyit terít szét a gyümölcsösökben, amennyire szert tud tenni, a maradékot műtrágyával pótolja.

Princz Csaba

hirek/2023/december/szenvednek-az-ido-miatt-a-gyumolcsfak-pixabay-noname-13.jpg
(Fotó: pixabay.com / Noname_13)
RMDSZ: kiállunk a gazdák mellett, követeléseik jó részét teljesíteni is tudná a kormány!
Magyar Lóránd: „A mostani tüntetések láncreakció, az elégedetlenségek sora jogos, és a kormány egy kis jóindulattal megoldást tudna nyújtani nekik. A gazdatársadalom jelenleg túlél, Romániának kötelessége ezt a szektort támogatni, nem tekintheti mostohagyermeknek.”
Tucatnyi pontban jutottak egyezségre a gazdák és a szaktárca
Több mint három órás tárgyalást követően megállapodás született hétfő este Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a tüntető mezőgazdasági termelők képviselői között utóbbiak 13 követeléséről.
Elmaradt őszi szántás, hóra vár a vetés, lábon a kukorica
Szinte két hónapja alkalmatlan az időjárás a mezőgazdaság szempontjából. Az esők miatt sok gazda nem tudott szántani, epekedve várja a havat az őszi vetés, még kukorica is van lábon a táblákon.