×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Sikeres robotika-projekt a kölcseyben

2022.07.19 - 10:36
Megosztás:
Sikeres robotika-projekt a kölcseyben
A negyedikes kisdiákok szövegértését is fejlesztették a robotok bevonásával, és meséket jelenítettek meg robotokkal Fotó: Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Sikeresen befejeződött a Nemzeti Tehetségprogram pályázatával megvalósított NTP-INNOV-21-0043- Steam generáció a robotika világában program a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, amelyet Magyarország kormánya 3 699 000 forinttal támogatott.

„A robotika a nemzetközi pedagógiai szóhasználatban a STEAM rövidítéssel jelölt  — természettudományos, informatikai, matematikai és művészeti —  területre fókuszál. A robotikás tehetséggondozó programunk arra törekedet,  hogy az abban részt vevő gyermekek mindegyike a benne rejlő készségek és képességek maximumát hozhassa ki magából.  A folyamatos informatikai és technológia fejlődés korszakát éljük. Lassan már nem lesz olyan terület, ahol ne lenne szükséges legalább egy alapvető informatikatudás – 15-20 év múlva már szinte nem is lesz olyan munkakör, amihez ne lenne szükség legalább alapfokú kódolási ismeretekre. Rövidesen a programozói készségek is épp annyira elvártak lesznek, mint a nyelvtudás. 
A robotika oktatása erre a folyamatosan változó és fejlődő világra készítik fel a gyerekeket, ezen túl pedig aktívan hozzájárul olyan kulcsfontosságú készségek fejlesztéséhez, mind együttműködés és csapatban dolgozás, a projektszemléletű gondolkodás és a kreatív problémamegoldás, önszabályozó tanulás.
A robotika szakkörön résztvevő negyedikes kisdiákok szövegértését is fejlesztettük a robotok bevonásával, meséket jelenítettek meg robotokkal. A kicsik robotika szakkörén több egyszerű DC motorral meghajtott gépet sikerült megépíteni: Sumobot, Teki a béka, ritmus papagájok, táncoló kakaduk, tricikli, pörgő virágok. A választott mesék feldolgozásakor, bemutatásakor készült robotok:  A kiskondás, Az öreg halász és a nagyravágyó felesége. A gyerekek által írt mesék (két mese született: A varázsbankjegy és A kertész virágai) bemutatása robotokkal. A középiskolások szakkörén ipari robotok, önjáró robotok, stb. megvalósításával és bemutatásával foglalkoztak. Készült: fényérzékelős éneklő robot, automata várkapu, fényérzékelős sorompó, területen bentmaradó robot, nyomkövető versenyautó robot, harapós krokodil és sárkány robot, daruval ellátott tojásgyűjtő robot, tojáskereső robot, tojást számláló robot, tojás emelő robot, irányt jelző távirányítós sárkány robot, labirintusból kitaláló robot, katasztrófa elhárító robot, Mikulást érzékelő és éneklő robot. Csodás kaland volt, köszönjük!” — fogalmaznak a programban részt vevő pedagógusok és diákok egyaránt. SZFÚ

Cserediáknak lenni jó!
Egy héten keresztül Budapesten és Miskolcon voltak cserediákként a kölcseys diákok, ugyanakkor egy hétre a pestiek és miskolciak is Szatmárnémetibe látogattak – a lehetőséget kétségkívül minden diák igazi élményként tartja számon.
Román nyelvi versenyt szerveztek a Kölcseyben
Nagy érdeklődésnek örvendett az első alkalommal megszervezett román nyelvi verseny a Kölcseyben: a több mint 300 diákok legjobbjait jutalmazták is a díjátadón.
Legjobb iskolák között van a Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Nyolcadik legjobb iskola a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, további öt Szatmár megyei iskola pedig a legjobb 100 iskola közé tartozik – derül ki az Erdélystat felméréséből.