×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
19 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Román nyelvi versenyt szerveztek a Kölcseyben

2023.03.10 - 10:00
Megosztás:
Román nyelvi versenyt szerveztek a Kölcseyben
A versenyzőket kategóriánként díjazták. (Fotók: A szerző felvételei)
Nagy érdeklődésnek örvendett az első alkalommal megszervezett román nyelvi verseny a Kölcseyben: a több mint 300 diákok legjobbjait jutalmazták is a díjátadón.

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium ismét bebizonyította, hogy nem csak egy átlagos iskola, ahová a diákok tanulni járhatnak, hanem a lehetőségek és az önfejlesztés otthona is egyben: ezúttal olyan román nyelvi versenyt szervezett, amely kifejezetten a magyar tannyelvű iskolák diákjait igyekszik felkarolni és az Európa Tanács által jóváhagyott Közös Európai Referenciakeretnek (KEF) megfelelően méri fel a versenyzők román nyelvi kompetenciáit.

Az első alkalommal megrendezett verseny főszervezői a Kölcsey Ferenc Főgimnázium román nyelv és irodalom katedrájának tagjai – dr. Maier Arnold, Anderco Dana, Ballos Camelia, Bumb Viorica, Bozga Anda, Luca Laura – voltak, de mellettük az iskola szülői bizottsága és további közreműködők is kivették a részüket.

Ahogy az a csütörtökön délután zajlott díjátadón is kiderült, a frissen debütáló versenyre – ha úgy tetszik, nyelvvizsgára – több mint 300 diák érkezett, akik négy kategóriában  — A2 (124 diák), B1 (107 diák), B2 ( 50 diák) és C1 (19 diák) – mérték össze tudásukat, összesen 26 – 13 városi és 13 vidéki – iskolából.

hirek/2023/marcius/img-8271.JPG

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója az ünnepségen elmondta, mekkora öröm számára, hogy sikerült megrendezniük e nagy érdeklődésnek örvendő versenyt, amelynek ötletét mindenki pozitívan fogadta. 

“Mi a Kölcseyben nap mint nap igyekszünk iskolánk névadója és egyben választott “vezérünk” elvei szerint élni és dolgozni, aki “Tiszteld és tanuld más népek nyelvét” idézetével is arra buzdít bennünket, hogy ne csak az anyanyelvünket, hanem más nemzetek nyelvét is tanuljuk meg.” – magyarázta az igazgatónő, hozzátéve, hogy a román nyelv ismerete esszenciális mindazok számára, akik itt élnek, itt nőttek fel és – reményei szerint – a későbbiekben is itt szeretnének letelepedni. Éppen ezért – tette hozzá – a verseny nem feltétlenül az irodalmi, hanem a hétköznapokban beszélt nyelv fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

Anişoara Boitor főtanfelügyelő szintén örömét fejezte ki a verseny létrejötte miatt, többek között azért is, mert román tanárnőként tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a román nyelv ismerete és oktatása országunkban.
“Egy olyan országban élünk, ahol a román nyelv a nép nyelve, a nyelv, amit nap mint nap beszélünk, ezért legalább társalgási szinten ismernünk kell.” – magyarázta a főtanfelügyelő, gratulálva a szervezőknek a verseny megszervezéséért és hozzátéve, hogy minél több nyelvet ismerünk, annál jobb.

hirek/2023/marcius/img-8247.JPG

Anişoara Boitor köszöntését követően Pataki Enikő ismertette a verseny menetét; mint mondta nagyon fontosnak tartották, hogy fejlesszék a gyerekek román nyelvű szövegértését, hogy a diákok könnyen megértsék az üzeneteket és könnyen ki tudják magukat fejezni románul úgy szóban, mint írásban. A tételeket a Román Nyelv Intézete (ILR) által biztosított modellek alapján és az idegennyelvi vizsgák figyelembevételével állították össze, így a diákok hallás utáni szövegértés, szövegértelmezés olvasás szintjén, nyelvtan- és szókincsismeret, valamint adott témakörben való fogalmazás típusú feladatokon kellett “megcsillogtassák” román tudásukat.

Ami a pontozást illeti, a feladatok megoldására maximum 100 pontot kaphattak a diákok, azok pedig, akik 80 és 100 pont között teljesítettek, díjban és könyvjutalomban is részesültek, a 60 ponton felül teljesítők pedig egy szimbolikus, elismerő oklevelet kaptak, amelyen az adott szinten nyújtott teljesítményük szerepelt – megjegyzendő, hogy a kapott diploma nem ér fel egy hivatalos nyelvvizsgán szerzett okmánnyal, de jó irányadónak szolgálhat azon diákok számára, akik egy hivatalos román nyelvvizsga letételét fontolgatják.

hirek/2023/marcius/img-8258.JPG

A verseny lefolyásának rövid ismertetése után Anişoara Boitor főtanfelügyelő és Năstaca Pişcoran szaktanfelügyelő adták át a díjakat és könyvjutalmakat a versenyen ügyeskedő diákoknak.

A díjátadó után Szejke Ottilia főtanfelügyelő-helyettes gratulált a verseny szervezőinek és támogatóinak, mondván, hogy a verseny attól lett ennyire sikeres, mert mindenki kivette valamiben a részét – elismerése jeléül egy-egy díszoklevelet nyújtott át nekik.

Szabó Beatrix

hirek/2023/marcius/img-8272.JPG
Új horizont a házi feladatok világában
Nyűg a házi feladat amióta kitalálták, ennek ellenszerét kereste egy Erasmus+ programba bekapcsolódva a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata. Az eredmény minden tanár és minden diák számára elérhető, térítésmentesen.
Vívás: rangos versenyt rendeznek Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti, George Coşbuc utcai Csipler Sándor Vívóteremben rendezik a héten a felnőtt párbajtőrvívók bajnokságát — közel százhúsz sportolót várnak a pástokra.
Szatmárnémeti versenyzője is lesz a magashegyi-futás világbajnokságnak
Április derekán, a portugáliai Vouzela-t övező hegyekben tartják az idei magashegyi-futás világbajnokságot. Hodas Erzsébet Katalin személyében szatmárnémeti futó is meghívást kapott, hogy legyen tagja a nagy megmérettetésen a román válogatottnak.