×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Segített a holmiumlézer

2020.07.24 - 07:11
Megosztás:
Segített a holmiumlézer
A húgyúti és vesekövek minimálisan invazív eltávolítását lehetővé tévő készülék eddig közel ötszáz beteg gyógyulását segítette elő.

2019 októberében a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács egy 300 ezer lej értékű holmiumlézer-készülék vásárlásával támogatta a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház urológiai osztályát, mely a húgyúti és vesekövek minimálisan invazív eltávolítását teszi lehetővé, és az első évben közel ötszáz beteg gyógyulását segítette elő.

„Annak ellenére, hogy nem a polgármesteri hivatal a megyei kórház fenntartója, minden évben jelentős összeggel támogatjuk az intézményt, hiszen a szatmáriak egészsége a legfontosabb számunkra. Ebben az évben koronavírus-tesztelésre alkalmas szerkezetet vásároltunk, aminek köszönhetően megduplázódott a napi tesztelések száma” — fejtette ki Kereskényi Gábor polgármester.

A holmiumlézer-berendezés megvásárlása előtt a szatmári betegek csak Kolozsváron vagy Nagyváradon kaphattak ilyen jellegű kezelést, a magánkórházakban pedig 1000 és 2500 euró közötti összegbe került a gyógyítás.

„Számításaink szerint évente 300–400 beteg kezelése esetén használható a készülék, amelynek köszönhetően az egészségügyi problémákkal küszködőknek nem kell felesleges utazásokat megtenniük, hanem helyben gyógyíthatók” — mondta a polgármester.

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Alig 10 lejből kell jót főzni a kórházakban
Milyen ételt lehet kihozni napi 7–10–11 lejből? Pont ott, ahol a legjobbat kellene adni, hogy a lakosok egészségi állapota minél hamarabb javuljon, a hazai kórházakban ennyi jut átlagosan egy személy étkeztetésére. Nem egy ételre, hanem a teljes napi fejadagra.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Cookie