×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
26 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Egészségügy: kevés a munkavállaló sok az ellátott

2024.05.13 - 09:48
Megosztás:
Egészségügy: kevés a munkavállaló sok az ellátott
(Illusztráció: freepik.com / DC Studio)
Kevesebb mint hatmillió romániai munkavállaló fizet jövedelme 10 százalékának megfelelő állami hozzájárulást, hogy 16 millió ember egészségügyi ellátását biztosítsa.

A tizenkilencmilliós Romániában kevesebb mint 6 millió munkavállaló biztosítja az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának mintegy 70 százalékát 16,3 millió biztosított és további 3,7 millió egészségügyi minimálcsomagban részesülő ember számára – mutat rá a Blocul Naţional Sindical szakszervezeti tömb vasárnapi közleményében.

Kísérleti nyulak

Emlékeztetnek, hogy a május 13-ára a kormánypalota elé beütemezett tüntetéssel - amelynek mottója A munka és a dolgozók tiszteletet érdemelnek! A romániai munkavállalók nem akarnak többé kísérleti nyulak lenni az adóügyi intézkedésekhez! -, is erre a tényre akarják felhívni a közvélemény figyelmét.

„A 16,3 millió biztosítottból körülbelül 3,6 millió 19 év alatti gyermek, és több mint 4,8 millió 60 év feletti személy. A 19 és 60 év közötti közel 8 millió ember közül körülbelül 6 millióan fizettek hozzájárulást az egészségbiztosítási rendszerbe.” - szögezik le.

Hosszú várólisták

Az elemzésből az is kiderül, hogy a romániaiak 5,2 százaléka az elmúlt évben nem jutott egészségügyi ellátáshoz a finanszírozási gondok, a túl hosszú várólisták miatt, vagy mert az egészségügyi intézmény túl nagy távolságra van lakhelyétől, és ez a helyzet évről évre romlik, az arány kétszerese az európai átlagnak.

A GDP-hez (bruttó hazai össztermékhez) arányítva Románia biztosítja az egészségügyi rendszer leggyengébb finanszírozását az Európai Unióban. 2021-ben Románia megközelítőleg a GDP 5,4 százalékát fordította az egészségügyre, míg az európai országok ennél sokkal jelentősebb finanszírozást biztosítanak.

Rossz arány

„2023-ban az egészségbiztosítási alap bevételei a GDP mintegy 3,7 százalékát tették ki. Az Eurostat szerint egyetlen európai ország sem biztosít 5,5 százalék alatti finanszírozást a kötelező egészségbiztosítási rendszer számára. Európai szinten a munkavállalók az egészségbiztosítási rendszer finanszírozásának csak kis részét, általában a bevételek mintegy egyharmadát biztosítják. Romániában a munkavállalók az egészségbiztosítási alap teljes bevételének 69 százalékát biztosítják” - nyomatékosítja a BNS.

Hírszerkesztő

 

Romániai kórházakban fognak kezelni palesztin gyerekeket
Alexandru Rafilă kijelentette, hogy romániai egészségügyi intézményekben fognak kezelni palesztin gyerekeket, akik az izraeli hadsereg Gázai-övezetet érintő támadásaiban megsérültek.
Rendkívül nagy a teher azokon, akik dolgoznak!
Hétfő délelőtt 10 órakor kezdődött hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezetének tiltakozó megmozdulása a fővárosban. a munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntettek, mivel a romániai munkavállalókra túl nagy adóterhek nehezednek.
Még pár napig jár az adókedvezmény
Nem csak a tavasz köszöntött be Szatmár megyébe, közeleg a helyi adók befizetésének negyedév végi határideje is. Április elseje az utolsó nap, amíg jár a 10 százalékos adókedvezmény.