×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Schengen: szabadon a határon, vagy akár árkon-bokron át

2022.11.23 - 21:04
Megosztás:
Schengen: szabadon a határon, vagy akár árkon-bokron át
A hármashatár Garbolcnál. A schengeni csatlakozás után háromból két irány jó lehet. (Fotó: petofiprogram.hu)
A hétköznapi ember számára a szabad határátkelésen kívül más előnyökkel nemigen jár a schengeni csatlakozás, de a szabad az annyira szabad, hogy a zöldhatár-ellenőrzés is eltörlődik ha december nyolcadikán beveszik Romániát a schengeni országok közé.

Vincze Loránt romániai európai parlamenti képviselő korábban a várt schengeni csatlakozás politikai hátteréről beszélt, szerdán ennek a jogi lépésnek a gyakorlati oldalát is összefoglalta olvasóink számára. December nyolcadikán fognak szavazni az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának tagjai, hogy elfogadják-e Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozási igényét.

hirek/2022/november/vincze-lorant-ep-schengen-2.jpg
Vincze Loránt Európa parlamenti képviselő

Akadálytalanul, mindenki

Vincze úgy értékelt, ha megtörténik, a csatlakozás legfőbb hozadéka a megszűnő határellenőrzés — ez főleg a szállító cégeknek és az importtal, exporttal foglalkozó vállalatoknak fog kedvezni, gyorsabban, akár rövidebb útvonalat használva, olcsóbban fognak tudni szállítani, illetve venni/eladni. A határellenőrzés megszűntével természetesen a magánszemélyek is gyorsabban, szabadabban mozoghatnak és nemcsak a közúti átkelőkön, hanem erdőn, mezőn, folyón, patakon át is szabad lesz a jövés – menés olyan határokon át, ahol eddig a zöldhatár például ellenőrizve volt.

hirek/2022/november/vincze-schengen-kamionsor.jpg
A múlté lesz az ilyen látvány. (Fotó: Kárpát in UA)

Várakozás nélkül Peténél

Meg fog szűnni a várakozási idő például a Pete – Csengersima átkelőnél, egyik ország határrendészei sem fognak személyi okmányokat kérni ott senkitől. Ettől függetlenül a „mélységi ellenőrzés” joga minden ország számára megmarad, bárhol, bármikor bármilyen hatóság megállíthatja az utazót, papírokat kérhet tőle, járművet nézhet át.

hirek/2022/november/vincze-schengen-terkep-romania.jpg
Schengeni ország lesz 2023-tól? (Fotó: etias.info)

Két lépcsőben?

A képviselő nem tartja kizártnak, hogy az esetleges schengeni csatlakozás két lépcsőben történjen és 2023. január elsejétől a közúti és a folyami szabadság jöjjön el és például csak pár hónap múlva a légi. Utóbbi ugyanis komolyabb műszaki összehangolódást igényel, ha a légi úton való csatlakozás késleltetésének igénye felmerül, az teljesen érthető.

Lesz helyük a határrendészeknek

A fenti jogok mellett egyetlen kötelezettség jár a schengeni csatlakozással, tért ki az ügy másik vetületére Vincze: nem csak saját, hanem a teljes Európai Unió területét fog kelleni védenie északon, keleten és dél-nyugaton Romániának. De a képviselő szerint ez anyagi megterhelés nélkül fog működni, hiszen a 11 évvel ezelőtti csatlakozási ígéret óta külön tétel a román belügy költségvetésében az ilyenfajta határvédelem, a műszaki – technikai megfeleltetés pedig szintén megtörtént. A nyugati határszakaszon most szolgálatot teljesítő határrendészek sem fognak foglalkoztatási káoszt okozni, hiszen vagy át lesznek helyezve az új külső határra, vagy felveszi őket más testületbe a belügy, amely egyébként létszámhiánnyal küzd.

Princz Csaba
 

Schengen: méltánytalan lenne a „nem”!
Alig két hét múlva újra napirendre lesz tűzve a szavazás Románia schengeni csatlakozásáról. Vincze Lorántot az RMDSZ európai parlamenti képviselőjét kérdeztük ennek várható kimeneteléről, a várt csatlakozást övező politikai helyzetről.
Iohannis: fő cél a mielőbbi csatlakozás
A schengeni tagfelvétel elérését jelölte ki az egyik fő célként a hazai diplomácia számára kedden az államelnök. Ehhez a nagykövetek hathatós segítségét kérte.
XV. Bocskai-ünnepség, első nap
A sportnak és a borult ég ellenére is felhőtlen együttlétnek volt szentelve az idei Bocskai Kulturális Napok szombati programja. Garbolc volt a helyszín, a sportszerűség a jelszó.
Cookie