×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
20 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről

2024.03.29 - 10:16
Megosztás:
Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről
Fotó: RMDSZ
Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről – Románia csatlakozik a légi és tengeri schengeni övezethez. Március 31-től már nem szükséges a határrendészeti ellenőrző pontokon az útiokmányokat felmutatni.

Március 31-től kezdve megszűnnek a légi és tengeri határellenőrzések Romániában: ez azt jelenti, hogy az állampolgárok határ- és vámellenőrzés nélkül utazhatnak más schengeni övezethez tartozó tagállamba a romániai repülőterekről és a tengeri kikötőkből. Így nem szükséges már a határrendészeti ellenőrző pontokon az útiokmányokat felmutatni – hívja fel a figyelmet közleményében az RMDSZ.

Mint írja, ha az utazás egy olyan országba történik, amely nem tagja a légi és tengeri schengeni térségnek, például Anglia, Ciprus, Írország, Montenegró, Albánia és egyéb balkáni országok esetében a határellenőrzés szabályai változatlanok maradnak és az okmányokat a határrendészeti ellenőrző pontokon fel kell mutatni.

Az utazáshoz szükséges dokumentumok (személyazonossági igazolvány vagy útlevél) ezentúl is kötelezőek lesznek az utazáshoz, a határellenőrök véletlenszerű ellenőrzést végezhetnek a helyszínen.

A kiskorúak esetében, a felnőttekhez hasonlóan nekik sem kell határellenőrzésen átmenniük, hanem közvetlenül a beszállókapukhoz mehetnek, azonban az ország elhagyásakor ugyanazokra a dokumentumokra szükségük lesz, mint eddig.

Szükséges dokumentumok kiskorúak esetén:

1. Abban az esetben, ha a kiskorú egyik szülő vagy egy harmadik fél kíséretében utazik, akkor szükséges lesz ezentúl is:
– érvényes úti okmány – útlevél vagy személyazonossági igazolvány
– a másik fél beleegyezése szülővel való utazás esetén
– mindkét szülő beleegyezése akkor, ha a kiskorú nem a szülők kíséretében hagyja el az országot
– csak az úti okmány szükséges, bármilyen beleegyezés nélkül, ha az illető kiskorú a lakhelyére utazik haza.
– tanulmányok, orvosi kezelés és versenyeken való részvétel esetén elégséges egyik szülő beleegyezése, ha igazolni tudja az utazás célját
2. Abban az esetben, ha a kiskorú elmúlt 16 éves és kísérő nélkül utazik, akkor a következőkre van szüksége:
– érvényes úti okmány - útlevél vagy személyazonossági igazolvány
– mindkét szülő beleegyezése
– csak az úti okmány, ha az utazás a kiskorú lakhelyére történik

A kiskorúakat kísérő személyeknek - a szülőkön vagy törvényes képviselőkön kívül - már nem kell fizikai formában bemutatniuk az erkölcsi bizonyítványt (certificat de cazier judiciar), azt a határőrség elektronikusan ellenőrzi.

Hírszerkesztő

Csoma Botond: nincs mese, ott kell lenni az Európai Parlamentben, hogy a magyarokat meg tudjuk védeni közöségünk ellenségeitől!
Június 9-én helyhatósági és európai parlamenti választásokat tartanak Romániában. Az RMDSZ szerint a magyarok összefogása jelentheti a siker kulcsát, hogy minden olyan önkormányzatban legyen képviselője a közösségnek, ahol magyarok élnek. Eközben javában tart a Szövetség jelöltjeinek választási indulásához szükség támogatói aláírások gyűjtése, és az emberek visszajelzése az, hogy bár az utóbbi években számos alkalommal csalódtak az Európai Unióban, nem gondolják úgy, hogy Romániának az Unión kívül lenne a helye.
Giurgiu-Kovács Mónika a nagykárolyi RMDSZ polgármesterjelöltje
Zsúfolásig megtelt a Nagykárolyi Városi Színház pénteken délután. Itt szervezték meg a helyi RMDSZ rangsoroló közgyűlését, melyen arról is döntés született, hogy ki lesz a Szövetség színeiben induló polgármesterjelölt.
RMDSZ + MPE + EMSZ: magyar összefogás a választásokra
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke aláírta az idei évre szóló választási megállapodást az Erdélyi Magyar Szövetség elnökével, és a Magyar Polgári Erő megbízott elnökével.