×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
15 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

RMDSZ: kiállunk a gazdák mellett, követeléseik jó részét teljesíteni is tudná a kormány!

2024.01.18 - 13:49
Megosztás:
RMDSZ: kiállunk a gazdák mellett, követeléseik jó részét teljesíteni is tudná a kormány!
(Fotó: rmdsz.ro)
Magyar Lóránd: „A mostani tüntetések láncreakció, az elégedetlenségek sora jogos, és a kormány egy kis jóindulattal megoldást tudna nyújtani nekik. A gazdatársadalom jelenleg túlél, Romániának kötelessége ezt a szektort támogatni, nem tekintheti mostohagyermeknek.”

A kormány lehetetlen helyzetbe hozta a gazdákat, ezért az RMDSZ szorgalmazza a területalapú támogatások időbeni folyósítását, továbbá egy olyan országos mezőgazdasági program megalkotását, amely hektáronként minden romániai gazdának további 100 eurós támogatást biztosít az APIA-s támogatás mellett az elkövetkezőkben, és minden évben aktualizálja a gázolaj árának a növelését. Mindezekre a gazdák jövedelemkiesésének pótlása érdekében van szükség, hiszen egyfelől az ukrán háború okozta válság miatt számos nehézséggel kellett szembenézniük, másfelől pedig a tavalyi évre nem történt meg a területalapú kifizetések folyósítása, és tovább nőtt az infláció, amely esetenként megháromszorozta a befektetést a korábbi évekhez képest, azonban a terményüket nagyon alacsony áron tudták hasznosítani. Az RMDSZ mezőgazdasági szakemberei úgy vélik, hogy a gazdatársadalom követeléseinek nagyrésze jogos, pertinens követelés, amely egy kis jóindulattal a kormány részéről akár teljesíthető is lehetne.

Elsődleges feladat

„Az elmúlt időben a gazdák tevékenységét jelentősen befolyásolta az orosz-ukrán háború okozta gabonadömping, amely felborította az agrárpiacot uniós szinten és eltorzította annak működését. Továbbá, az EU-s költségvetésből és a tagállamoknak elkülönített költségvetésekből hiányzik az a pénzösszeg, amelyet az EU Ukrajna támogatására fordított. Mindez a gazdák támogatási rendszerének megszorításához vezetett. A román kormány elsődleges feladata megvédeni a saját gazdáit, és olyan közpolitikát alkalmazni, amely nem ront tovább a gazdatársadalom mindennapjain, hanem megoldást kínál, támogatja őket ezekben a válságos időkben, legyenek azok családi gazdaságok, vagy éppen több ezer hektár földterületet megművelő gazdák. Az RMDSZ kiáll a gazdák mellett és minden segítséget megad nekik, amelyet demokratikus eszközökkel el tud érni a parlamentben ellenzékből” – mutatott rá Könczei Csaba, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, mezőgazdasági szakember.

hirek/2023/aprilis/magyar-lorand-gazdak-minden-tamogatasra-le-kell-csapni.jpg
Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője. (Fotó: SZFÚ/archív)
Az elégedetlenségek sora jogos

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke rámutatott arra, hogy a tavalyi évben a gazdák nem kapták meg a területalapú támogatásokat, amely tovább mélyítette azt a szakadékot, amelyet már amúgy is az orosz-ukrán háború okozta válság maga után vont. „A mostani tüntetések láncreakció, az elégedetlenségek sora jogos, és a kormány egy kis jóindulattal megoldást tudna nyújtani nekik. Elsősorban az RMDSZ szorgalmazza a területalapú támogatások időbeni folyósítását, megengedhetetlen, hogy a jelenlegi geopolitikai kontextusban a romániai gazdákat többszörösen hátrányos helyzetbe hozza a kormány azáltal, hogy 2023-ra nem fizette ki a területalapú támogatásokat. Továbbá, olyan országos mezőgazdasági programra van szükség, amely hektáronként minden romániai gazdának plusz 100 eurós támogatást biztosít az elkövetkezőkben, továbbá aktualizálni kell az gázolaj árának a növelését a jövedelemkiesés pótlása érdekében. Hiszen ha figyelembe vesszük a jelenlegi helyzetet, a romániai gazdáknak idén háromszor annyi pénzért kellett megvenniük a műtrágyát, mint 2022-ben, míg a terményüket az ukrán gabona miatt nagyon alacsony áron, gyakorlatilag értéken aluli áron adták el a tavalyi évekhez képest. A gazdatársadalom jelenleg túlél, Romániának kötelessége ezt a szektort támogatni, nem tekintheti mostohagyermeknek.”

Hírszerkesztő

 

APIA: igénylési határidő közeleg
A 2024-es évre járó mezőgazdasági és álattartási támogatást április 4. és június 7. között lehet kérvényezni a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél.
Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről
Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről – Románia csatlakozik a légi és tengeri schengeni övezethez. Március 31-től már nem szükséges a határrendészeti ellenőrző pontokon az útiokmányokat felmutatni.
Csoma Botond: nincs mese, ott kell lenni az Európai Parlamentben, hogy a magyarokat meg tudjuk védeni közöségünk ellenségeitől!
Június 9-én helyhatósági és európai parlamenti választásokat tartanak Romániában. Az RMDSZ szerint a magyarok összefogása jelentheti a siker kulcsát, hogy minden olyan önkormányzatban legyen képviselője a közösségnek, ahol magyarok élnek. Eközben javában tart a Szövetség jelöltjeinek választási indulásához szükség támogatói aláírások gyűjtése, és az emberek visszajelzése az, hogy bár az utóbbi években számos alkalommal csalódtak az Európai Unióban, nem gondolják úgy, hogy Romániának az Unión kívül lenne a helye.