×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Nem indul gyermekgondozói szak

2021.09.06 - 07:00
Megosztás:
Nem indul gyermekgondozói szak
Fotó: SZFÚ archívum
Az igényeknek megfelelően más osztályokban, más szakokon kezdhetik el a tanévet azok a kölcseys diákok, akik korábban a szatmárnémeti iskola pedagógus-gyermekgondozó szakára lettek felvéve.

A hét végén közleményt kaptunk a megyei tanfelügyelőségtől annak nyomán, hogy szeptember 3-án, pénteken az intézmény középiskolai felvételi bizottsága újraosztotta a kilencedik osztályos, pedagógiai profilú, pedagógus-gyermekgondozó szakra felvett diákokat a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumon belüli elméleti profil egyéb szakterületeire. Az eljárást azért alkalmazták, mert az oktatási intézmény nem szerezte meg a pedagógus-gyermekgondozási szakirány ideiglenes működési engedélyét az idén, szeptember 13-án kezdődő tanévre.

Az adminisztratív eset előzménye, hogy az oktatási minisztériumnak egy március végi átirata szerint a beiskolázási tervbe minden megyében kötelezően be kellett venni legalább egy osztályt a pedagógus-gyermekgondozás szakterülettel. Az oktatási minisztérium döntésének háttérében az áll, hogy az országos program keretében bővítendő bölcsődei hálózatban biztosítani lehessen majd a szükséges szakembereket, ugyanis az oktatási törvény előírásai szerint a bölcsődés gyerekek gondozásához középfokú pedagógiai végzettség szükséges. Ennek megfelelően 2021 márciusában a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség igazgatótanácsa jóváhagyta a 2021/2022-re vonatkozó beiskolázási terv módosítását azáltal, hogy egy osztályt osztott ki román tannyelvű oktatással a Nicolae Steinhardt Ortodox Teológiai Líceumba (amely megkapta az új szak elindításához szükséges ideiglenes engedélyt) és egy osztályt ezen a szakterületen a magyar tannyelvű Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba. A tanfelügyelőség közleménye szerint az új képzés elindítása érdekében konkrét lépéseket kellett tenni a romániai közoktatási minőségbiztosítási hatóságnál (ARACIP), az ideiglenes üzemeltetésre vonatkozó engedély megszerzése érdekében, de arra már nem tér ki, hogy a Kölcsey főgimnázium mi miatt nem kapta meg az engedélyt, és ez miért csak egy héttel az iskolakezdés előtt derült ki.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium pedagógus-gyermekgondozás osztályába már most felvett 21 tanuló újraelosztása a szülők jelenlétében történt meg pénteken, a szülők és gyerekek igényeinek és a felvételi átlagnak megfelelően, az alábbiak szerint: 3 diák választotta a kétnyelvű angol-társadalomtudományok, 11 diák választotta a kétnyelvű német-társadalomtudományok, 3 diák választotta az angol intenzív társadalomtudományok, 3 diák a természettudományok, 1 diák pedig a matematika-informatika szakot. SZFÚ

 

 

 

 

Indulnak az ECL-vizsgák a Kölcseyben
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium akkreditált ECL-vizsgaközponttá vált ettől az évtől, tájékoztat Pataki Enikő, az intézmény igazgatója, aki felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy az első szesszióra november 4-ig lehet jelentkezni.
Csapatépítő hétvége a Szejke-tanyán
Alig kezdődött el az iskola, osztályunk máris egy kisebb kiránduláson vett részt a város szélén található Szejke-tanyán. A kétnapos hétvégi kikapcsolódás célja az összerázódás volt.
Nyári tevékenység  a Kölcseyben
Tegnap délelőtt gyerekzsivaj, móka, kacagás, énekszó töltötte be a Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvarát, hiszen az elemi osztályok diákjai egy háromórás, változatos tematikájú, a tanítónénik gondos irányításával megtartott közös nyári tevékenységen vehettek részt.
Cookie