×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Nem ellenőrzi már az igazságügyet az Európai Bizottság

2023.09.15 - 15:57
Megosztás:
Nem ellenőrzi már az igazságügyet az Európai Bizottság
(Fotó: Shutterstock)
Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan is lezárta a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV) jelentette be pénteken az uniós testület bukaresti képviselete.

A román és a bolgár igazságügyi reform és a korrupció elleni intézkedések végrehajtásának nyomon követését célzó MCV-t a két ország európai uniós csatlakozásakor, 2007-ben vezették be. A bevezetésükről szóló döntéseket most hatályon kívül helyezték, ezután az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján monitorozzák a két országot.

Jelentős előrelépés

Ursula von der Leyen EB-elnök gratulált a két országnak az MCV megszüntetése alkalmából. „A jogállamiság az egyik olyan alapvető érték, amely mellett uniós szinten kiállunk, és mindkét tagállam jelentős előrelépést tett ezen a téren, fontos reformokat hajtott végre az évek során. Eljött az ideje, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus megszüntetésével elismerjük ezeket az erőfeszítéseket” – jelentette ki.

hirek/2023/szeptember/nem-ellenorzi-mar-az-igazsagugyet-az-europai-bizottsag-wikipedia-org.jpg
Ursula von den Leyen a plénum előtt. (Fotó: wikipedia)
Tizenhat éve szemlézve

Bulgária és Románia 2007. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, de akkor még mindkét országban akadozott az igazságügyi reform, illetve a korrupció és (Bulgária esetében) a szervezett bűnözés elleni küzdelem. Az Európai Bizottság azért vezette be – átmeneti intézkedésként – az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, hogy segítséget nyújtson a hiányosságok orvoslásához.

Eleget tettek

Az uniós testület illetékesei idén július 5-én bejelentették, hogy tájékoztatni fogják az Európai Tanácsot és az Európai Parlamentet (EP) arról, hogy az EB-nek szándékában áll lezárni a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos MCV-t. Azzal érveltek, hogy a két ország megfelelően haladt az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségek teljesítésével, és az MCV keretében megszabott valamennyi feltételnek kielégítően eleget tettek.

Hírszerkesztő

 

Enyhe tél, sok hóval – erre számítanak a meteorológusok
Egy öt-hat évente jelentkező globális időjárási jelenség újra felerősödéséből arra következtet a nemzetközi meteorológia, hogy enyhe, csapadékos tél lesz az idei, szárazabb hidegekkel a tavasz előtt.
M49-es gyorsforgalmi: 2026 végére elkészülhet a magyar-román összeköttetés
Sajtótájékoztatóval egybekötött terepszemlét tartottak a szatmárnémeti körgyűrűhoz is csatlakozó M49-es gyorsforgalmi út magyarországi szakaszán, Nyírmeggyesen. Lázár János magyarországi miniszter a frissujsag.ro-nak elmondta: készek a magyarországi elnökségi programban szerepeltetni Románia schengeni csatlakozását.
Ursula von der Leyen Bukarestben: teljes mértékben támogatjuk Románia schengeni csatlakozását
Az Európai Bizottság (EB) teljes mértékben támogatja Románia schengeni csatlakozását - közölte szombaton a Cotroceni-palotában Ursula von der Leyen EB-elnök, hangsúlyozva, "fáradhatatlanul" dolgozni fog a mielőbbi megoldás érdekében.