×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Külföld

Nem ellenőrzi már az igazságügyet az Európai Bizottság

2023.09.15 - 15:57
Megosztás:
Nem ellenőrzi már az igazságügyet az Európai Bizottság
(Fotó: Shutterstock)
Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan is lezárta a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV) jelentette be pénteken az uniós testület bukaresti képviselete.

A román és a bolgár igazságügyi reform és a korrupció elleni intézkedések végrehajtásának nyomon követését célzó MCV-t a két ország európai uniós csatlakozásakor, 2007-ben vezették be. A bevezetésükről szóló döntéseket most hatályon kívül helyezték, ezután az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján monitorozzák a két országot.

Jelentős előrelépés

Ursula von der Leyen EB-elnök gratulált a két országnak az MCV megszüntetése alkalmából. „A jogállamiság az egyik olyan alapvető érték, amely mellett uniós szinten kiállunk, és mindkét tagállam jelentős előrelépést tett ezen a téren, fontos reformokat hajtott végre az évek során. Eljött az ideje, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus megszüntetésével elismerjük ezeket az erőfeszítéseket” – jelentette ki.

hirek/2023/szeptember/nem-ellenorzi-mar-az-igazsagugyet-az-europai-bizottsag-wikipedia-org.jpg
Ursula von den Leyen a plénum előtt. (Fotó: wikipedia)
Tizenhat éve szemlézve

Bulgária és Románia 2007. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, de akkor még mindkét országban akadozott az igazságügyi reform, illetve a korrupció és (Bulgária esetében) a szervezett bűnözés elleni küzdelem. Az Európai Bizottság azért vezette be – átmeneti intézkedésként – az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, hogy segítséget nyújtson a hiányosságok orvoslásához.

Eleget tettek

Az uniós testület illetékesei idén július 5-én bejelentették, hogy tájékoztatni fogják az Európai Tanácsot és az Európai Parlamentet (EP) arról, hogy az EB-nek szándékában áll lezárni a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos MCV-t. Azzal érveltek, hogy a két ország megfelelően haladt az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségek teljesítésével, és az MCV keretében megszabott valamennyi feltételnek kielégítően eleget tettek.

Hírszerkesztő

 

Négytől Nagykároly is pályára lép a foci Eb-n!
Kovács István nagykárolyi bíró fogja vezetni a Szlovénia és Szerbia közötti találkozót a Németországban zajló Európa-bajnokság csoportkörének csütörtöki játéknapján.
Az Európai Bizottság eljárást indít a TikTok ellen
Lehet, hogy Európában hamarabb fogják betiltani a kínai szórakoztató platformot mint Amerikában? Mintegy első lépésként az EB felfüggeszti a TikTok mini-összeges jutalmazási programját.
Szatmárnémeti, két napon át a kutyák fellegvára — KÉPGALÉRIA
Szombaton és vasárnap a leghűségesebb négylábúak „szentélye” volt Szatmárnémeti, kétnapos kutyakiállítás volt a városban, négy rangos, a tenyésztők és kedvenceik számára fontos verseny köré szervezve.