×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
26 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Az Európai Bizottság eljárást indít a TikTok ellen

2024.04.24 - 15:00
Megosztás:
Az Európai Bizottság eljárást indít a TikTok ellen
Tartalomkészítőt és tartalom-fogyasztót egyaránt magával ragad a TikTok, az EB szerint kockázatokat rejt a platform. (Fotó: freepik.com)
Lehet, hogy Európában hamarabb fogják betiltani a kínai szórakoztató platformot mint Amerikában? Mintegy első lépésként az EB felfüggeszti a TikTok mini-összeges jutalmazási programját.

Az eljárás célja annak értékelése, hogy a vállalat megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt, amikor Franciaországban és Spanyolországban elindította a TikTok Lite-ot.

hirek/2024/aprilis/az-europai-bizottsag-eljarast-indit-a-tiktok-ellen-1-freepik-com.jpg
(Fotó: freepik.com)
A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében a kijelölt online óriásplatformok kötelesek kockázatértékelési jelentést benyújtani, amely tartalmazza az esetleges rendszerszintű kockázatok csökkentésére irányuló intézkedéseket is, mielőtt olyan új funkciókat indítanának el, amelyek valószínűleg kritikus hatást gyakorolnak a társadalomra.

hirek/2024/aprilis/az-europai-bizottsag-eljarast-indit-a-tiktok-ellen-freepik-com-pikisuperstar.jpg
(Fotó: freepik.com / pikisuperstar)
Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a TikTok Lite Task and Reward programja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a TikTok-on bizonyos „feladatok” ellátása során pontokat keressenek – például videók megtekintésével, élő tartalmak megtekintésével, az alkotók nyomon követésével, a barátok TikTok-hoz való csatlakozásra való felhívása által stb. Ezt anélkül indították el, hogy előzetesen gondosan értékelték volna az azzal járó kockázatokat, különösen a platformok függőséget okozó hatásával kapcsolatos kockázatokat, és nem hoztak hatékony kockázatcsökkentő intézkedéseket.
Ez különös aggodalomra ad okot a gyermekek esetében, tekintettel arra, hogy a TikTok-on állítólag nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok. A hatékony életkor-ellenőrzési mechanizmusok hiánya és a platformok feltételezett függőséget okozó kialakítása már a TikTok elleni első hivatalos eljárásban is kivizsgálás alatt áll.

Pénzbírság

Az EB hivatalos formában információkat is kért a TikTok üzemeltetőjétől egy bizottsági határozat alapján, és különösen arra kérte a TikTokat, hogy április 18-ig nyújtsák be a TikTok Lite-re vonatkozó kockázatértékelési jelentést, valamint a platform által az új funkciók potenciális rendszerszintű kockázatainak csökkentése érdekében bevezetett intézkedésekre vonatkozó információkat. A TikTok a határidőn belül nem nyújtotta be ezt a dokumentumot.
Az Európai  Bizottság a szolgáltató teljes éves jövedelmének vagy világméretű forgalmának 1%-áig terjedő pénzbírságot és a szolgáltató átlagos napi jövedelmének vagy világszintű éves árbevételének legfeljebb 5%-át kitevő kényszerítő bírságot szabhat ki.

Díjprogram-stop

Végezetül, tekintettel arra, hogy a TikTok nem tudta benyújtani azt a kockázatértékelést, amelyet a TikTok Lite elindítása előtt kellett volna elvégezni, az EB első értelmezésre a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály megsértését gyanítja, és úgy véli, hogy fennáll a felhasználók mentális egészsége súlyos károsodásának kockázata.
Eezért arról is tájékoztatta a TikTok-ot, hogy ideiglenes intézkedéseket kíván bevezetni, amelyek a TikTok Lite díjprogramjának az EU-ban történő felfüggesztésére irányulnak annak biztonságosságának értékeléséig. Amennyiben szükséges és arányos, megújítható. A felfüggesztés hivatalos elfogadása előtt a TikTok április 24-ig kapott felhatalmazást arra, hogy érveket terjesszen elő a védekezésben, amelyeket az EB gondosan meg fog vizsgálni.

Hírszerkesztő
 

Szatmárnémeti, két napon át a kutyák fellegvára — KÉPGALÉRIA
Szombaton és vasárnap a leghűségesebb négylábúak „szentélye” volt Szatmárnémeti, kétnapos kutyakiállítás volt a városban, négy rangos, a tenyésztők és kedvenceik számára fontos verseny köré szervezve.
Ingyenes eb sterilizálási és élősködő-mentesítési akció
Bécsi állatorvosokkal közösen szervez akciót a szatmárnémeti Ham ham Egyesület a Mobovet állatorvosi rendelő és a Szatmár megyei Prefektusi Hivatal március 2. – 4. között.
Nem kezeljük jól a szemetet!
Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság (EB) Románia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország és Ausztria ellen a hulladékokról szóló irányelv átültetésének hiányosságai miatt.