×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Belföld

Nem kezeljük jól a szemetet!

2023.11.17 - 12:47
Megosztás:
Nem kezeljük jól a szemetet!
(Fotó: frissujsag.ro / arhcív)
Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság (EB) Románia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország és Ausztria ellen a hulladékokról szóló irányelv átültetésének hiányosságai miatt.

Az EB álláspontja szerint az EU2018/851-es irányelvvel módosított 2008/98-as keretirányelv jogilag kötelező erejű célokat határoz meg a települési hulladék újrafeldolgozására és az újrahasználatra való előkészítésére vonatkozóan.

Emellett előírja, hogy a tagállamok kötelesek tökéletesíteni hulladékgazdálkodási rendszereiket és javítani azok erőforrás-felhasználásának hatékonyságát. Az EU2018/851-es irányelvnek a nemzeti jogrendbe történő átültetésére kiszabott határidő 2020. július 5-én lejárt, Románia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország és Ausztria azonban mindeddig nem hajtotta végre megfelelően az átültetését – jegyezték meg.

A román törvényi hiányosságok a hulladékstátusz megszűnésével, a kiterjesztett gyártói felelősséggel, a pénzügyi felelősség megosztásától való eltéréssel és a hulladékképződés megelőzésére hozott intézkedésekkel kapcsolatosak.

Az EB felszólító levelet küld az érintett tagállamoknak, amelyeknek mostantól két hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a levélre és orvosolják a hiányosságokat. Ha nem kap kielégítő választ, az Európai Bizottság indoklással ellátott véleményt adhat ki az ügyben – ismertette az eljárást az EB közleménye.

Hírszerkesztő

 

Az Európai Bizottság eljárást indít a TikTok ellen
Lehet, hogy Európában hamarabb fogják betiltani a kínai szórakoztató platformot mint Amerikában? Mintegy első lépésként az EB felfüggeszti a TikTok mini-összeges jutalmazási programját.
Szemétlerakónak tekintik Romániát
Az év első két hónapjában a határrendészek mintegy 1475 tonna hulladékszállítmányt fordítottak vissza a határról, több mint kétszer akkora mennyiséget, mint a múlt év azonos időszakában.
Jól sikerült a hétvégi e-hulladék gyűjtés, ezen a héten is folytatják
Sikeresen zajlott az az e-hulladékgyűjtési akció, amelyet október 14-e, az elektronikai hulladék nemzetközi napjának szentelt az Élet Fája Egyesület, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal, az Alpin Kft-vel, a Recolamp Egyesülettel és a Waste Management Smart Solutionsal közösen.