×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
11 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Vidék

Mezőfény: kevés cukor, de nívós borok

2024.01.29 - 15:23
Megosztás:
Mezőfény: kevés cukor, de nívós borok
(Fotók: Brém László Facebook oldala)
Mintegy hetven mintával vettek részt mezőfényi borászok a községben rendezett szombati borversenyen. „Vékony év” borai kerültek a zsűri elé, de az elvárt nívót még így is megütötték.

A Mezőfényi Polgármesteri Hivatal, a helyi tanács és az RMDSZ mezőfényi szervezetének rendezésében tartottak borversenyt helybéli borászok számára szombaton a községközpont kultúrházában.

hirek/2024/januar/mezofeny-keves-cukor-de-nivos-borok-3.jpg
„Rövid” borok

A Bencze Zoltán által elnökölt zsűri elé (Umhauser Valéria, Tempfli István, Bencze Zoltán), 67 bort – nagyrészt fehéret –, hat vöröset és három rozét sorakoztattak fel a gazdák, ezek több mint fele aranyéremmel volt elismerve.
A szőlészet-borászat szempontjából „vékony év” volt a tavalyi, foglalta össze tapasztalatait szerkesztőségünk számára Bencze. „Kevés cukor jutott a szőlőnek, kevés maradt a borba. Emiatt jellemzően „rövidek” voltak a borok, tartalmatlanok, de tiszták. A természet részéről kapott gyenge támogatás ellenére megvolt az a nívó, amit Mezőfény esetében megszoktunk” – tette még hozzá a borász: egységes borokkal álltak elő, szépen dolgoztak a gazdák. Ennek tudható be, hogy 36 arany került szétosztásra a versenyzők között.

Vigyázni kell a kénezéssel, amit nem szabad túlzásba vinni, de úgy kell adagolni, hogy legalább két hónapig tartva legyen a szint és vigyázni kell az ecetesedéssel is, óvták a mezőfényi bortászokat – és nemcsak –, a szakértők.

hirek/2024/januar/mezofeny-keves-cukor-de-nivos-borok-4.jpg
Munka után szórakozás

„A ma boraival a tegnap nagyjaira is megemlékeztünk ezen a 24..mezőfényi borversenyen” –  mondta el az eseményt követően Brem László polgármester, ugyanis régi borászok és régi borverseny-szervezők napja is volt szombaton Közülük az egyik legismertebb és legrégebbi ilyen ember Komáromi József volt, aki hosszú évekig bírálta és méltatta a helyi borokat, de sajnos már nem ülhet az asztalnál.

Az önkormányzat és az RMDSZ is szorgalmazza a mezőfényi borászkodást, tette hozzá az elöljáró és támogatja a fiatal gazdákat elkezdeni, folytatni, fejleszteni ezt a szakmát. Egy borverseny mindig jó alkalom a közösségépítésre, folytatta Brem, ezért nem csak a tapasztalatszerzés a célja egy – egy ilyen eseményt megrendezni, hanem a közös nótázásra, együtt szórakozásra is sort kell keríteni. Nem volt ez másképp ez alkalommal sem, az oklevelek kiosztása után meg is énekelték a borokat a gazdák, a jól megérdemelt szórakozásra is jutott idő a borversenyt követően.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 


hirek/2024/januar/mezofeny-keves-cukor-de-nivos-borok-2.jpg

 

Csanálos: sárga homokon karakteres borok
Több mint félszáz mintával vettek részt helybéli borászok a szombati csanálosi borversenyen, a zsűri több pozitívumot is tapasztalt. A gyenge talaj jó borokat hozott, évről évre fejlődnek a borosgazdák.
Lehet jelentkezni a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre
A határon túli, magyar bortermelők számára indít újra borversenyt immáron tizenhetedik alkalommal a Magyar Bor Akadémia, a Soós István Borászati Szakképző Iskola, a Magyar Zászlósborok Rendje, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. közös szervezésben.
Év végére befejezik a falurendezési munkálatokat Mezőfényen
Hamarosan elkészül a kivitelező vállalat a mezőfényi utcák teljes felújításával. A zöldövezetek beültetését követően szebb, kellemesebb környezetben telnek majd a településen élők mindennapjai.