×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
13 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmár megye

Lehet jelentkezni a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre

2023.11.01 - 08:57
Megosztás:
Lehet jelentkezni a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre
A határon túli, magyar bortermelők számára indít újra borversenyt immáron tizenhetedik alkalommal a Magyar Bor Akadémia, a Soós István Borászati Szakképző Iskola, a Magyar Zászlósborok Rendje, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. közös szervezésben.

Az idei Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre november 24-én kerül sor a Soós István Borászati Szakközépiskola Tangazdaságában. A versenyen külön kategóriába sorolva bírálják az „alternatív technológiával” készített borokat, és külön kategóriában az öko, a bio, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav használattal készült – bortételeket.

A szervezők közleményében kiderült, hogy a versenyre benevezett borok minősítése 100 pontos rendszerben fog történni és terveik szerint három, esetleg négy bizottságban bonyolítanak le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek. A borok bírálata idén digitálisan, informatikai eszközök segítségével zajlik.

Csak palackozott

A borok versenyre való nevezése ingyenes, azonban fontos tudni, hogy csak a palackozott borok az elfogadottak. Tekintettel a határon keresztül történő szállítás nehézségeire, a szervezők mintánként 3-3 palackot kérnek a nevezőktől.

Jelentkezni lehetőség van online felületen, illetve papíros (PDF) alapon, melyet kitöltve a bakos.marton@borkulturakft.com e-mail címre várják legkésőbb november 15-ig. A kitöltött jelentkezési lapot a mintát elküldése során is mellékelni szükséges.

A minták leadásának erdélyi és partiumi helyszínei:

Balla Géza Pincészete – Ópálos
Ópálos, 583 sz., Arad megye
Kontakt: Sebestyén Noémi, +40747930304

Nagyvárad környéke
Kontakt: Székely Noémi, Mobil: +40757586264

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Börvelyi borverseny: jó kén nélkül nincs jó bor!
Kizárás nélküli borverseny volt március 23-án Börvelyben, minden felvonultatott nedű érmet kapott a zsűritől — s míg a borok érmeket, a gazdák tanácsokat kaptak a permetezés, kénezés témájában.
Itt a Bálint nap, drágult a rózsa, a praliné, a bor és a pezsgő is
A statisztikai intézet adatai szerint a rózsa 10,7 százalékkal, a csokoládé 17,2 százalékkal, a kávé 7,5 százalékkal, a bor 8,9 százalékkal, a pezsgő pedig 11,8 százalékkal drágult.
Mezőfény: kevés cukor, de nívós borok
Mintegy hetven mintával vettek részt mezőfényi borászok a községben rendezett szombati borversenyen. „Vékony év” borai kerültek a zsűri elé, de az elvárt nívót még így is megütötték.