×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
17 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Csanálos: sárga homokon karakteres borok

2024.01.28 - 14:21
Megosztás:
Csanálos: sárga homokon karakteres borok
(Fotók: Magyar Lóránd Facebook oldala)
Több mint félszáz mintával vettek részt helybéli borászok a szombati csanálosi borversenyen, a zsűri több pozitívumot is tapasztalt. A gyenge talaj jó borokat hozott, évről évre fejlődnek a borosgazdák.

A huszonharmadik csanálosi borverseny zajlott le január 27-én a település kultúrotthonában, tucatnyi csanálosi és csanálonagyerdői borász vett ezen részt 65 mintával, jórészt fehér borokkal.
Schupler Tibor csanálosi polgármester, akinek felügyelete alatt szerveződött az esemény, összegzésképpen elmondta, örömmel vette tudomásul a zsűri véleményét: a szőlészet-borászatban gyenge talajnak számító sárga homok ellenére karakteres borok kerültek a bizottsági tagok elé.

hirek/2024/januar/csanalos-sarga-homokon-karakteres-borok.jpg
Ötvenkilenc fehér és hat vörös mintával jelentkeztek a gazdák a versenyre.
Új és régi

A zsűriben Bányai Zoltán és Jozef Sporrer mellett helyet kapó Serli Csilla szerkesztőségünknek elmondta, évről évre fejlődés tapasztalható a csanálosi borászok munkájában, érezhető, hogy ezek meghallgatják a szakemberek tanácsait és az új borászati technológiák is egyre elfogadottabbak. De javulnak a borok azok az esetében is, akik a klasszikus, hordós termelést folytatják.
„A környék gyenge talaja miatt a csanálosi borok frissen fogyasztandó borok, egy – két évre szólnak — mutatott rá Serli. — De ezt nem megváltoztatni kell, hanem elfogadni, ennek megfelelően eljárni.”

hirek/2024/januar/csanalos-sarga-homokon-karakteres-borok-2.jpg
Magyar Lóránd (balról a második) parlamenti képviselő (RMDSZ), arra kérte a borverseny résztvevőit, hogy az idei helyhatósági választásokon is a folytonosságra, a fejlesztések folytatására szavazzanak.
Pincevakság

Ami a jövőre nézve nagyon fontos az az, folytatta a borász, hogy ne egyénileg termeljenek, hanem járjanak össze, kóstolják egymás borait, hogy elkerüljék a pincevakságot, amikor a gazda annyira megszokja a saját borát, hogy észre sem veszi, hogy gyenge. Az összefogással nem gyengítik a maguk borát, hanem erősítik mindenkiét.

Szintén a jövőt illeti, hogy nagyon sok fiatal borász volt ott ezen a borversenyen, akiken látszott hogy érdekli őket a bortermelés, a minőség és a fejlődés. Megértették a csanálosiak, hogy folytonosság kell a bortermelésben is, pár év kihagyás óriási visszaesést okoz.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Börvelyi borverseny: jó kén nélkül nincs jó bor!
Kizárás nélküli borverseny volt március 23-án Börvelyben, minden felvonultatott nedű érmet kapott a zsűritől — s míg a borok érmeket, a gazdák tanácsokat kaptak a permetezés, kénezés témájában.
Nem csalódtak a halmi borokban
A felvonultatott borok közül kilencnek adott aranyérmet szombaton a halmi borverseny zsűrije. Azok a nedűk kapták a legtöbb pontot, amelyek a jó borok között is valami különlegeset tudtak felmutatni.
Itt a Bálint nap, drágult a rózsa, a praliné, a bor és a pezsgő is
A statisztikai intézet adatai szerint a rózsa 10,7 százalékkal, a csokoládé 17,2 százalékkal, a kávé 7,5 százalékkal, a bor 8,9 százalékkal, a pezsgő pedig 11,8 százalékkal drágult.