×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Nagykároly

Merőben új iskolai évre készülnek

2020.09.12 - 09:00
Megosztás:
Merőben új iskolai évre készülnek
Hétfőn új iskolai év kezdődik. A nagykárolyi tanintézményekben is becsengetnek, többségükben hagyományos oktatásra készülnek, azonban sok iskolában két részre osztják az osztályokat. Kovács Jenő polgármester közleményében a megváltozott körülményekre hívta fel a szülők, nagyszülők és a gyermekek figyelmét.

„Az iskolai év hétfőn, szeptember 14-én elkezdődik. Megváltozott körülmények között, megváltozott feltételekkel. Ha egy mondatban kellene összefoglaljam, hogy mit gondolok az idei iskolakezdéssel kapcsolatban, azt mondanám: vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra! Jobban és fokozottabban, mint bármikor máskor! Valószínűleg az igazgatók, osztályfőnökök tájékoztatták önöket, hogy milyen új szabályozás, órarend, feltételek várják a diákokat. Tanintézményeink felkészültek az iskolakezdésre, próbálnak alkalmazkodni az új feltételekhez, ahogyan az önkormányzat is azokhoz az igényekhez, melyeket a jelenlegi helyzet megkövetel. Azonban az önök segítségére is szükségünk lesz ahhoz, hogy a foganatosított szabályokat mindannyiunk érdekében be is tartsuk. És több türelemre, mint úgy általában. Nem hiszem, hogy a vírus egyhamar eltűnik, meg kell tanulnunk együtt élni vele valahogyan. A normális mindennapi élethez pedig hozzátartozik az is, hogy munkába járunk, hogy gyerekeink iskolába járnak, olyan szocializációs formák is ezek, melyek nélkül maga emberi mivoltunk változna meg. Úgyhogy nincs nagyon más választásunk: meg kell próbálnunk. Halljuk, látjuk, hogy a szomszédos országokban is elkezdődött a tanév, kinyitottak az iskolák, és nagy többségben működnek. És vannak olyan esetek is, ahol a fertőzés miatt már másnap be kellett zárni az osztályt, iskolát, hazaküldeni a személyzetet. 

De 14 nap múlva újrakezdik, megint megpróbálkoznak. És ez a kitartás és bizalom kell jellemezze azt a hozzáállást és hitet, hogy lehetséges valamelyest az életet a megszokott, normálishoz közeli állapotba visszazökkenteni és megtartani. Eddig Szatmár megyében, Nagykárolyban elég alacsony szinten sikerült tartani a fertőzések számát. Remélem, hogy ez így is marad. Megköszönve a nagykárolyiak eddigi felelős hozzáállását ismételten kérem önöket: vigyázzunk magunkra és egymásra, hallgassuk meg és tartsuk be, amit az iskolában mondanak, ahol kell, hordjuk a maszkot, tartsuk be a távolságot, szellőztessünk sokat, mossunk kezet minél gyakrabban, takarítsunk, fertőtlenítsünk, ügyeljünk a betegekre, az idősekre!” — fogalmazott a nagykárolyi polgármester.
 

Folytatni kell az együttműködést
Nagykárolyban tartották a soron következő gazdatalálkozót, melyen meghívottként részt vett Nagy István agrárminiszter, Magyarország kormányának képviselője is.
Több mint félezer fertőzött
Még mindig a legkevésbé fertőzött megye ugyan Szatmár, de meghaladta az 500-at a koronavírusosok száma, és újabb életet is követelt a járvány, a nagykárolyi kórházban pedig szerencsétlen malőr történt.
Fókuszban a köztisztaság
Keizer Lajossal, Nagykároly alpolgármesterével beszélgettünk az átalakulásban, változásban lévő Nagykárolyról. Mik élveznek prioritást a következő négy évben? — erről kérdeztük az alpolgármestert.
Cookie