×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Marcel Ciolacu szerint bűntett a halasztható beutalások és műtétek felfüggesztése

2021.10.06 - 13:11
Megosztás:
Marcel Ciolacu szerint bűntett a halasztható beutalások és műtétek felfüggesztése
Bűntettnek nevezte egy szerdai Facebook-bejegyzésben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy az egészségügyi minisztérium felfüggesztette az állami kórházakban a halasztható beutalásokat és műtéteket.

Marcel Ciolacu felkérte a két házelnököt, Anca Dragut és Ludovic Orbant, sürgősen hívják össze a parlament összevont házbizottságát, hogy tűzzék napirendre a 'Florin Cîţu kudarcos kormányzásának utolsó óráiban hozott képtelen döntés' hatályon kívüli helyezését.

A politikus szerint a halasztható kórházi beutalások és műtétek elnapolása több ezer romániai páciens 'szándékos halálra ítélését' jelenti. 'Nem elég, hogy a rákbetegek több mint másfél éve nem férnek hozzá a kezeléshez, és a 2019-ben diagnosztizáltak 88 százaléka egy év leforgása alatt meghalt. Most gyakorlatilag megfosztották a románokat az egészség élethez való alkotmányos joguktól' - írta bejegyzésében Marcel Ciolacu.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár hétfőn jelentette be, hogy az állami kórházaknak át kell ütemezniük a következő 30 napban minden halasztható műtétet, a megyei közegészségügyi igazgatóságok pedig a koronavírusos betegek kezelésére fogják átcsoportosítani a felszabaduló kórházi ágyakat és szakszemélyzetet.

Az erről szóló rendelet nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, az állapotos nőkre, illetve a rendszeres kezelésre, vizsgálatra, illetve beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegekre.  AGERPRES

Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Arafat: december 20-tól nyomonkövetési formanyomtatványt kell kitölteniük a Romániába érkezőknek
December 20-tól a Romániába beutazó személyeknek a határátlépés előtt ki kell tölteniük egy nyomonkövetési formanyomtatványt - jelentette be vasárnap Raed Arafat.
Cookie