×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
9 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Külföld

Felemás schengeni „szabadság”

2023.12.10 - 13:02
Megosztás:
Felemás schengeni „szabadság”
Egyelőre csak légi úton léphetnek be ellenőrzés nélkül a schengeni tagországok területére a Romániából érkezők. (Fotó: unsplash.com / Ivan Shimko)
A hollandok továbbra sem pártolják Románia befogadását a schengeni övezetbe, ehhez mostanra társultak a belgák is. Annyiban enyhült az ellenkezés, hogy légi úton közlekedők számára megszűnnek a schengeni határok.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök azt írta szombat esti Facebook-bejegyzésében, hogy Ausztria „rugalmasabbá tette” álláspontját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára.

Szabad, de csak a repülés

„Megtörtük a jeget! Ausztria rugalmasabbá tette pozícióját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára. Ez azt jelenti, hogy a romániaiaknak többé nem kell végtelen sorokat kiállniuk, amikor az Európai Unión belül repülnek. Az elmúlt hónapokban keményen dolgoztunk, hogy eljussunk idáig, és hálás vagyok mindazoknak, akik küzdöttek Romániáért” – írta a miniszterelnök.

Hozzátette, Cătălin Predoiu belügyminiszter megbízást kapott, hogy találkozzon osztrák hivatali kollégájával, és sikerre vigye a tárgyalásokat.
„Többévi várakozás után együtt valóra váltjuk ezt az álmot! Románia megérdemli, hogy felvegyék a Schengenbe!” – olvasható Ciolacu bejegyzésében.

Agerpres
 

Egyetlen szem ukrán gabona sem marad Romániában
Marcel Ciolacu: Románia továbbra is szolidáris Ukrajnával, biztosítja az ukrán gabona tranzitját, de nem engedi meg, hogy a termék az ország területén maradjon. A szolidaritás megmarad.
Csak nem akarják az osztrákok „Schengenbe engedni” Romániát
A Románia és Bulgária teljes körű schengeni csatlakozásával szembeni osztrák vétó fenntartását támogatja Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.
Folytatódnak a gazda- és fuvarozótüntetések
Utcai és közúti tiltakozásuk folytatása mellett döntöttek a közúti fuvarozók és a gazdák a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel folytatott péntek délutáni egyeztetést követően. Már Craiován is utcára vonultak.