×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Külföld

Csak nem akarják az osztrákok „Schengenbe engedni” Romániát

2024.01.14 - 10:33
Megosztás:
Csak nem akarják az osztrákok „Schengenbe engedni” Romániát
(Illusztráció: freepik.com)
A Románia és Bulgária teljes körű schengeni csatlakozásával szembeni osztrák vétó fenntartását támogatja Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

A tárcavezető a Die Presse napilapnak adott interjúban fejtette ki a véleményét bel- és külpolitikai témákról.

A BTA bolgár hírügynökség beszámolója szerint a Schengen-téma kapcsán Gerhard Karner azt nyilatkozta: a Románia és Bulgária teljes körű schengeni csatlakozásával szembeni vétó fenntartását támogatja. Szerinte "a jelenlegi helyzetben" hiba lenne a szárazföldi határellenőrzés megszüntetése.

Határvédelem

Szerinte a schengeni bővítés nemcsak Románián és Bulgárián múlik, a teljes migrációs rendszerben zűrzavar van. A rendszert működőképessé kell tenni, és erre csak akkor van lehetőség, ha a külső határok megfelelő védelmet kapnak. Erre épül az új migrációs paktum is, amelyet gyakorlatba kell ültetni. "Csak akkor lehet majd teljes mozgásszabadságról beszélni" – jelentette ki.

Holtpont

„Az Európai Bizottság feladata szavatolni, hogy a rendszer működni fog.” – fogalmazott Gerhard Karner, aki szerint Ausztria nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kimozdítsa a dolgokat a holtpontról. Egy évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy az uniós állam- és kormányfők egyhangú döntést hozzanak a külső határok védelmének közös finanszírozásáról, mint ahogyan az is, hogy megszülessen a migrációs és menekültügyi paktum – nyomatékosította.

Lépésről lépésre

Hozzátette, az, hogy Románia és Bulgária a légi és tengeri forgalomban csatlakozhat a schengeni övezethez, előrelépést jelent, és lépésről lépésre kell tovább haladni. Azt mondta, nem országa szabja meg a további ütemtervet, és a szabályokat sem Ausztria hozza.

Hírszerkesztő
 

Ausztria beleegyezik a légi határok megszüntetésébe
Ausztria egyelőre csak egy sajtónyilatkozatban fejtette ki álláspontját Románia légi határokkal való schengeni csatlakozása ügyében, ez pedig „nem jelent hivatalos álláspontot” — óvatosan örül Cătălin Predoiu belügyminiszter.
Felemás schengeni „szabadság”
A hollandok továbbra sem pártolják Románia befogadását a schengeni övezetbe, ehhez mostanra társultak a belgák is. Annyiban enyhült az ellenkezés, hogy légi úton közlekedők számára megszűnnek a schengeni határok.
Schengen: nem lesz eltörölve a Romániát kizáró döntés
Az Európai Unió Bírósága (EUB) „nyilvánvalóan elfogadhatatlanként” elutasította Eugen Tomac keresetét, amelyben a román európai parlamenti képviselő az EU Tanácsa Románia schengeni csatlakozását elutasító tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését kérte.