×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Egyetlen szem ukrán gabona sem marad Romániában

2024.01.27 - 16:45
Megosztás:
Egyetlen szem ukrán gabona sem marad Romániában
Ciolacu szerint senkinek nem lehet érdeke, hogy Románia felvevőpiaca legyen az ukrán gabonának. (Fotó: freepik.com / Alaksandar Littlewolf)
Marcel Ciolacu: Románia továbbra is szolidáris Ukrajnával, biztosítja az ukrán gabona tranzitját, de nem engedi meg, hogy a termék az ország területén maradjon. A szolidaritás megmarad.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kormányfő szombaton Szatmárnémetiben kijelentette, hogy Románia továbbra is szolidáris Ukrajnával, biztosítja az ukrán gabona tranzitját, de nem engedi meg, hogy a termék az ország területén maradjon.

A miniszterelnök a PSD Szatmár megyei szervezetének ülésén tartott beszédet. Ebben arra intette a párt tagságát, hogy ne féljenek a szélsőségesektől. "Ne próbáljátok meg átvenni a diskurzusukat, mert az hamis, legfennebb egy-két szomszédra lehet hatással. Legyen saját diskurzusotok." – fogalmazott a pártelnök.

Tranzit, de nem felvevőpiac

Kitért arra is, hogy Románia továbbra is szolidáris Ukrajnával. Leszögezte, hogy a kormány biztosítja az ukrán gabona tranzitját, és gondoskodik arról, hogy piaca ne legyen belföldön az ukrán terményeknek, hogy „egyetlen szem” se maradjon Románia területén. 
"Miniszterelnökként teszek arról, hogy ha ez megtörtént, akkor többé ne fordulhasson elő." – jelentette ki. Hozzátette: azt viszont senki ne várja el tőle, hogy „megkövezze” az ukránokat. Ők egy bajban lévő nép. Nem ők támadták meg Oroszországot! – fogalmazott a miniszterelnök.

Kijelentette, hogy Románia „megtanulta a leckét Oroszországgal kapcsolatban”, és a külpolitikája révén távol tudta tartani ezt az országot. "Én semmiben sem hiszek abból, ami Oroszországból jön! "– jegyezte meg.

Hírszerkesztő
 

EU-s szintű jogvédelem a kárpátaljai magyaroknak
Zsigmond Barna Pál: Megszületett a megállapodás, a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának részévé tenni.
Jóváhagyta a kormány a bruttó minimálbér 3700 lejre való emelését
Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén hogy a bruttó minimálbér 3300 lejről 3700 lejre emelkedjen – jelentette be az ülés elején a miniszterelnök. Nő az adómentes összeg is.
Halálos baromfihús-szállítmány jött Ukrajnából
Halált is okozhat az a szalmonellaváltozat, mely ukrán baromfihússal érkezett Európába – jelezte az Agroinform. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) több szalmonellafertőzésről is beszámolt.