×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
22 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Külföld

Zelenszkij: ha az USA nem ad pénzt, Ukrajnának vége!

2024.04.09 - 13:21
Megosztás:
Zelenszkij: ha az USA nem ad pénzt, Ukrajnának vége!
(Illusztráció: freepik.com/pvproductions)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országának haladéktalanul szüksége van az USA pénzügyi támogatására, különben elveszítheti a háborút. Zelenszkij nagyon bízik Bidenben.

„Ha az amerikai kongresszus nem szavazza meg a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros katonai támogatást, Ukrajna nem tud tovább harcolni Oroszországgal szemben” – fogalmazott Zelenszkij egy, a Telegramon közzétett videóban. Amennyiben Ukrajna nem jut hozzá a jelentős amerikai támogatáshoz, akkor az ukrán elnök szerint a hadsereg kénytelen lesz visszavonulni.

Akár kölcsön...

Az ukrán államfő már azt is elfogadná, ha Washington csupán kölcsön formájában folyósítaná a megígért támogatást. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója azt közölte, hogy kritikus fontosságú az ukrán vezetés szempontjából a segély washingtoni támogatása, mivel Kijev nem tudja máshonnan előteremteni ezt az összeget. Mint fogalmazott, a kongresszusban folyó viták ártanak Washington nemzetközi megítélésének és demoralizálólag hatnak a partnereire is.

Joe Biden amerikai elnök többször is ígéretet tett Ukrajna támogatásának a folytatására, ám a republikánus többségű képviselőház hónapok óta nem szavazza ezt meg, a demokrata többségű szenátus támogatásról szóló döntése pedig önmagában kevés.

Washingtonra egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel a Kijev támogatásáról szóló döntést régóta blokkolják a republikánusok, miközben közeledik az elnökválasztás. Donald Trump, Biden kihívója pedig már korábban világossá tette: ha ő nyer, véget vet a háborúnak – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Hírszerkesztő
 

EU-s szintű jogvédelem a kárpátaljai magyaroknak
Zsigmond Barna Pál: Megszületett a megállapodás, a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának részévé tenni.
Oroszország nukleáris játékba kezdett Ukrajna peremén
Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy taktikai atomfegyver-gyakorlatokat kezdenek Ukrajna közelében, válaszul a nyugati „fenyegetésekre”. A közlemény szerint megtörtént a gyakorlatok „első szakasza”.
Halálos baromfihús-szállítmány jött Ukrajnából
Halált is okozhat az a szalmonellaváltozat, mely ukrán baromfihússal érkezett Európába – jelezte az Agroinform. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) több szalmonellafertőzésről is beszámolt.