×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Tel Avivban van Marcel Ciolacu. Fokozódó erőszakspirált lát.

2023.10.17 - 13:42
Megosztás:
Tel Avivban van Marcel Ciolacu. Fokozódó erőszakspirált lát.
Bejnamin Netanjahu izraeli és Marcel Ciolacu román miniszterelnök. (Fotó: gov.ro)
Marcel Ciolacu kormányfő arról beszélt Izraelben keddi látogatása idején, hogy a nehéz időkben Románia feltétel nélkül szövetségesei mellett áll és hogy az ország következetes marad a közel-keleti kapcsolataiban. Körülbelül 230 - 250 kettős állampolgárságú romániai rekedt a Gázai övezetben, keresik a megoldást kimenekítésükre.

Románia következetes marad a közel-keleti kapcsolataiban, és békét szorgalmaz a térségben, de a nehéz időkben feltétel nélkül szövetségesei mellett áll - jelentette ki kedden Tel-Avivban Marcel Ciolacu az izraeli kormányfővel tartott megbeszélései után.
A Benjámín Netánjáhúval közös sajtótájékoztatón a román miniszterelnök elmondta, hogy Románia rendkívül aggasztónak tartja a fokozódó erőszakspirált, amelynek szörnyű következményei egyaránt sújtják az izraeli és a palesztin lakosságot. Kifejtette, hogy kormánya továbbra is békét szorgalmaz a Közel-Keleten, de „a nehéz időkben” feltétel nélkül a szövetségesei mellett áll.

Együtt gyászolnak

Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy a Hamász terrortámadásait követő izraeli látogatása az izraeli nép iránti szolidaritás kifejezése. „A román társadalom, a romániai zsidó közösség és az izraeli román közösség önnel együtt gyászolja, miniszterelnök úr, a Hamász terrortámadásainak ártatlan áldozatait, nőket, gyermekeket, fiatalokat (...). Együttérzésünket fejezem ki az emberi életek elvesztése és a sok sérült miatt, akik között tragikus módon román származású állampolgárok is vannak” - fogalmazott a román kormányfő, akit Luminiţa Odobescu külügyminiszter és Angel Tîlvăr védelmi miniszter, valamint Silviu Vexler képviselő, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke és Radu Ioanid, Románia izraeli nagykövete is elkísért. 

Kimenekítésre vár 240 - 250 román állampolgár a Gázai övezetből

Körülbelül 230-250 kettős állampolgárságú romániai kért segítséget a román államtól a Gázai övezetből, és a külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll velük — nyilatkozta egy nappal korábban Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki elmondta azt is, hogy eddig egyetlen külföldinek sem sikerült elhagynia a Gázai övezetet, mert nem sikerült erre megoldást találni. „Amit egyértelműen meg tudok erősíteni: folyamatosan tartom a kapcsolatot a külügyminisztériumi válságstábbal, és együtt a többi országgal, főként az Európai Unió tagállamaival és az Amerikai Egyesült Államokkal megpróbáljuk a legjobb döntéseket meghozni. (...) A válságstáb állandó kapcsolatban áll azokkal a Gázai övezetben tartózkodó kettős állampolgárságú romániaiakkal, akik segítséget kértek a román államtól. (...) Meggyőződésem, hogy sikerül megoldást találni a kimenekítésükre” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetben tartózkodó kettős állampolgárok többsége a térség déli részére menekült, és nincs veszélyben az élete. Sikerült ugyanakkor Izraelből Romániába hozni az összes román állampolgárt — több mint 2000 személyt —, aki ezt kérte.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Felemás schengeni „szabadság”
A hollandok továbbra sem pártolják Románia befogadását a schengeni övezetbe, ehhez mostanra társultak a belgák is. Annyiban enyhült az ellenkezés, hogy légi úton közlekedők számára megszűnnek a schengeni határok.
Hazaszállítások Izraelből, bármikor elkezdődhet az offenzíva
Mintegy ezer román állampolgárt szállítottak haza szombat óta, a háború sújtotta Izraelből, de vannak még, akiket haza kell hozni. Izrael egyelőre légicsapásokat mér a Gázai övezetre, de bármelyik pillanatban behatolhat a gyalogság.
Egy román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban
Egy izraeli állampolgársággal is rendelkező, az izraeli hadseregben szolgáló román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban – közölte hétfőn a román külügyminisztérium.