×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Máramarosszigeten felavatták Kelet-Európa egyik legnagyobb zsinagógáját

2021.11.06 - 10:27
Megosztás:
Máramarosszigeten felavatták Kelet-Európa egyik legnagyobb zsinagógáját
Máramarosszigeten pénteken felavatták Kelet-Európa egyik legnagyobb újonnan épített zsinagógáját.

Az eseményre a haszid zsidó közösség több száz tagja érkezett ősei szülőföldjére Amerikából és Európából. A zsinagógát, zsidó iskolát, kóser konyhát, étkezdét és imatermet magába foglaló épületegyüttes építése 2017-ben kezdődött, a költségeket nagyrészt a New York-i haszid zsidó közösség fedezte. A New York-i zsidók főrabbija, Aaron Teitelbaum a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: a Máramarosszigeten született nagyapja emlékét felidézve döntött úgy, hogy itt építi meg a zsinagógát. Az épületegyüttes felszentelésére tartó vendégek többsége különgépekkel érkezett a szatmárnémeti repülőtérre. A repülőtér üzemeltetői a kolozsvári repülőtértől kölcsönöztek olyan lépcsőt, melyen az egyenesen New Yorkból érkező Boeig 787 Dreamliner utasai elhagyhatták a gépet. Hasonlóan nagy méretű gép fogadására ugyanis a szatmári repülőtér nem volt felkészülve.
Az Agerpres hírügynökség Daniela Onita Ivascut, Máramarossziget alpolgármesterét idézte, aki szerint a szatmári és máramarosi gyökerekkel rendelkező haszid zsidó közösség az eseménnyel példát ad az emlékezésből, a szolidaritásból, az ősök tiszteletéből és a hitbeli egységből. A mintegy 37 ezer lakosú Máramarosszigetre szent városként tekint a haszid zsidó közösség. Amint az Emaramures.ro portál idézte: a város nagy zsinagógáját 1778-ban építették, majd 1836-ban újjáépítették, ám az épületet 1944-ben a visszavonuló német hadsereg felgyújtotta. Az egykori nagy zsinagóga helyére emelték a most átadott épületegyüttest. A Tisza partján álló város mintegy tízezer lelkes zsidó közössége elpusztult a második világháborúban. A holokauszt kevés túlélőjének a többsége elköltözött a városból. A közösség nagy szülöttje a Nobel-békedíjas Elie Wiesel író.
MTI, Fotó: facebook.com/dani.uszkai.7

Hanuka — a fények és öröm ünnepe Szatmárnémetiben
Vasárnap napszálltakor kezdődött a hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb, nyolc napig tartó örömünnepe, melynek keretében minden este egy-egy gyertyát gyújtanak meg a menórában — arra emlékezve, hogy megvédték vallási és kulturális örökségüket az elnyomókkal szemben.
Gond nélkül leszállt a repülő
Hatalmas érdeklődés övezte, történelmi napot jegyzett a szatmárnémeti reptér: gond nélkül landolt a New Yorkból érkezett Boeing 787-9 Dreamliner.
„Legyen vidám és édes a következő éved!”
Idén különleges volt a rós hásána a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség tagjai számára, ugyanis a budapesti Petrovics Péter személyében mindkét napon rabbi vezette az imaházi szertartásokat, s a hitközség partnerségi együttműködést kötött a Magyarhoni Zsidó Imaegylettel.
Cookie