×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Gond nélkül leszállt a repülő

2021.11.04 - 20:28
Megosztás:
Gond nélkül leszállt a repülő
Hatalmas érdeklődés övezte, történelmi napot jegyzett a szatmárnémeti reptér: gond nélkül landolt a New Yorkból érkezett Boeing 787-9 Dreamliner.


Nagy volt a nyüzsgés csütörtökön kora délután a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren és a reptér környékén is, hiszen nagyon sokan voltak kíváncsiak a New Yorkból érkező különleges vasmadárra, a LOT Polish Airlines légitársaság Boeing 787-9 Dreamlinerére — amely gond nélkül landolt is, premierként a reptér lassan százéves történelmében.
A járat különleges utasokat hozott egy nagyszabású eseményre: több mint 200 brooklyni haszid zsidó — köztük Aaron Teitelbaum főrabbi, a szatmári haszid közösség vezetője, Joel Teitelbaum, a haszid közösség alapítójának unokája — érkezett, hogy holnap, csatlakozva a világ minden tájáról érkező, több mint háromszáz haszidhoz felavassák Máramarosszigeten az Új Nagy Zsinagógát, amely Európa legújabb, ugyanakkor Kelet-Európa egyik legnagyobb zsinagógája, ami egy komplexum is, hiszen a zsinagóga mellett egy zsidó iskolát, éttermeket és egy kóser szállodát is magában foglal, megfelelő körülményeket biztosítva az oda nagy számban zarándokló haszidoknak.
A tegnap érkezett közösséget meglepte a reptéri fogadtatás — voltak, akik arcukat kalapjukkal eltakarva siettek el a kamerák, fényképezőgépek, újságírók előtt, mások azonban szívesen és az őseik földjére való érkezés örömével válaszoltak egy-egy kérdésre. A legmeghatóbb talán az a Brooklynban született és ott élő idős úr volt, aki az angol nyelvű kérdésre kérdéssel válaszolt az újságíróknak: „Tud önök közül valaki magyarul? Apáim nyelvén, magyarul akarom elmondani” — magyarázta, majd magyarul folytatta: „Az utazás jó volt. A repülőgép gyorsan jött, és gyorsan fog menni, és én nagyon örülök, hogy most itt vagyok.”

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie