×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Felfedező

Ma van a Múzeumok Éjszakája. Járjuk körbe a múzeumokat!

2021.06.12 - 08:03
Megosztás:
Ma van a Múzeumok Éjszakája. Járjuk körbe a múzeumokat!
Fotó: Habarics Zsolt
Szatmár megyében több, a megyei múzeum vonzáskörébe tartozó helyszínen várják a történelem, művészetek, etnográfia, tudományok, természet iránt érdeklődő nagyközönséget a szó szerint éjszakába nyúló ismertető és szórakoztató programokkal.

A Múzeumok Éjszakája a francia Kulturális Minisztérium által 2005-ben kezdeményezett európai szintű esemény. A program támogatója az Európa Tanács, az UNESCO és a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM). A Múzeumok Éjszakája a múzeumok nemzetközi napjának kiegészítő rendezvénye, utóbbit május 18-án tartják.

Románia az első kiadás óta részt vesz benne, az érintett múzeumok száma évről évre nő. A Romániai Múzeumok Országos Hálózata a rendezvény hivatalos partnere nemzetközi szinten, és koordinálja a program hazai szervezését és népszerűsítését.

A Múzeumok Éjszakája programja

Szatmár Megyei Múzeum – Szatmárnémeti, Árpád sugárút (B-dul Vasile Lucaciu) 21. szám

Kiállítások:

1. Történelmi és néprajzi állandó kiállítások

2. A múzeum kincstára

3. Időszakos kiállítások:

„Denevérek – Az éjszaka urai”

„Kényszerű fényűzés”

Programok:

18 és 22 óra között

— Kreatív műhely: üveg-, vászon-, fa- és kőfestés — a múzeum belső udvarán

— Ének-hangszer koncert a fáklyák fényében, a Florile Tărnii folklóregyüttes előadásában

— Kincsvadászat: a gyerekek előre meghatározott útvonalon keresnek kincseket

— 21 órától: Hegedűkoncert Norbert Ammer és Barabás Dorottya, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia tagjai előadásában. Műsoron: Jean-Marie Leclair: Szonáta két hegedűre.

hirek/2021/junius/12/afis-noaptea-muzeelor.jpg

Múzeumok Éjszakája ajánlat

Az állandó kiállítások látogatása INGYENES.

A kincstár és a 2 időszakos kiállítás a legolcsóbb kiállítás áráért látogatható.

Művészeti Múzeum – Libertăţii tér 21. szám

Kiállítások:

1. Aurel Popp állandó kiállítás

2. A kis herceg ideiglenes kiállítás

Programok:

18–20 óra között

— Kiállítás a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum, a Lucian Blaga Általános Iskola tanulói, a szatmárnémeti Ion Creangă óvoda előkészítősei és a szatmárnémeti Integrált Oktatási Központ diákjai által készített alkotások válogatásából. A művek a művészeti múzeum és a szatmári képzőművészek csapata által szervezett kreatív műhelyek időszakában (2021.06.04–04) készültek. Műhelyvezetők: Aurelian Busuioc, Szemák Zsuzsa, Cristina Gloria Oprişa, Virginia Pişcoran, Alina Lorincz. A Szatmár Megyei Múzeum vezetősége a gyerekeknek részvételi oklevelet oszt ki.

20.30–21.30 óra

— Improvizációs műsor — Improştim — a Szatmárnémeti Északi Színház színészeivel, a Mihai Raicu Társulat

21.30–21.50 óra

— Népzenei koncert Petrică Zele és Casian Călin, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia tagjainak előadásában

22–23 óra

Az év esküvője (Nunta anului) című dokumentumfilm vetítése Ban Josef rendezésében — a Kényszerű fényűzés című időszakos kiállítás népszerűsítésére.

A művészeti múzeum összes programja és kiállítása ingyenesen látogatható.

 

Nagykárolyi Városi Múzeum

Kiállítások:

Állandó kiállítások

Időszakos kiállítások:

1. A meghökkentő Dali

2. Kaktuszkiállítás — a Szatmári Aztekium Egyesület és Nagybánya, Máramarossziget, Szinérváralja, Torda és Chereuşa települések gyűjtőinek együttműködésben

20 órától: Zongorakoncert a nagykárolyi diákklub hallgatói előadásában.

Az állandó kiállítások, a kastély ingyenesen látogatható, kivéve A meghökkentő Dali című kiállítás.

 

Tasnádi Városi Múzeum

17 órától: Természet és ökológia a gyermekek szemével című ifjúsági tevékenység a tasnádi diákklub együttműködésével.

A részvétel ingyenes.

 

A Szatmár Megyei Múzeum időszakos kiállításai

A Kényszerű fényűzés. Társadalmi helyzet és prosperitás a mozgásban lévő közösségekben c. kiállítás bepillantást enged azon közösségek kollektív elméjébe, amelyek egy látszólag megmagyarázhatatlannak tűnő luxust mutatnak fel. A kiindulópontot az a jelenlegi avasi társadalmi jelenség hívta életre, amely a gazdagság grandiózus bemutatásában jelentkezik, és leginkább az ünnepi öltözetben és az építészetben nyilvánul meg.

hirek/2021/junius/12/kenyszeru-fenyuzes.jpg

A kiállítás szembesíti az egyes közösségek identitási mérföldköveit, amelyekben a gazdagság megmutatása szorosan összefügg azzal az erőfeszítéssel, hogy nem mindennapi jólétet mutasson más közösségek felé.

A kiállítás Szatmár térségéből a svábokat és az avasiakat mutatja be, két közösséget, amelyeknek tartós munkával és számtalan áldozattal sikerült földbirtokosokká válniuk, valamint impozáns háztájat és házakat építeniük.

Nagykároly környékéről és Hajdú-Bihar területéről bemutatja a hajdúkat, akik pásztorközösségek voltak, katonai kiváltságokat szereztek, és nagy marhacsordákat hajtottak Közép-Európa élelmezéshiányos területeire.

 

A Denevérek — Az éjszaka urai a denevérek világát bemutató kiállítás a világ minden táján élő denevérfajokról, a jellegzetességeikről és érdekességekről. Ugyanakkor az élővilág e fontos szereplőihez kapcsolódó babonák és előítéletek cáfolatára törekszik.

A kiállítást meglátogató gyerekek kúszhatnak-mászhatnak a barlangban, csimpaszkodhatnak imitált ágakon, akár a denevérek. A trópusi esőerdőben kóborolva egzotikus denevérfajokkal találkoznak, egy denevérrobot szemlélteti, hogyan tartja kicsinyét egy denevéranya a szárnyai alatt. Ezek a játékos-szórakoztató bemutatók hasznosak lehetnek az új ismeretek átadására, amelyek eddig kevésbé voltak ismertek az iskolás- és óvódáskorú gyerekek előtt.

hirek/2021/junius/12/deneverek.jpg

Az interaktív standok mellett a kiállításon egy olyan felszereléssel is találkozhatunk, amelyik megérteti a hangok szerepét a denevérek életében. Óriás denevérfülek makettje segít a látogatónak úgy hallani, mint egy denevér. Digitális csövekkel pedig a denevérvisszhang imitálható, a denevér repülését pedig egy zoetróp segítségével követhetjük. Egy mérleggel lemérhetjük, mennyi szúnyogot fogyaszt el egy denevér egy éjszaka alatt, azt szemléltetve, milyen hatalmas az étvágyuk a testsúlyukhoz képest ezeknek a kis állatoknak.

A nagykárolyi Károlyi-kastély időszakos kiállítása

A Meghökkentő Dali kiállítást a Kesauri Gyűjtemény sorozatai alkotják Salvador Dali eredeti műveiből: litográfiák (kőnyomatok), kerámiák, bronzból, ezüstből, kárpitból készült alkotások. A kiállítás korunk legnagyobb művészének, Salvador Dali munkájának legfontosabb aspektusait emeli ki.

hirek/2021/junius/12/meghokkento-dali.jpg

Salvador Dali (1904. május 11.–1989. január 23.) festő, szobrász, filmrendező, író a szürrealizmus egyik legkiemelkedőbb alakja.

A kiállítás célja Dali festői munkásságának bemutatása és művészi nyelvezetének és vízióinak megismertetése. A megfoghatatlan nyilvánul meg festői nyelvezetében, rávilágítva sajátos látásmódjára és érzékenységére. Képei a láthatón túli kimondhatatlant próbálják felidézni. A rejtvények és rejtélyek világa arra készteti nézőit, hogy elgondolkodjanak az élet alapvető kérdésein. Dali kreativitása a „gondolkodni”, „képzelni” irányába vezet, mellőzve a „látni” fizikai valóságát.

Napjainkban Salvador Dalit tartják a szürrealizmus legfontosabb alakjának. Gondolkodásmódjának és festői önmegvalósításának alapjává válik az alkalmazott paranoia-kritika módszere. „Imperialista haraggal akarom megvalósítani a pontos képeit a konkrét irracionalitásnak, ezek az ambícióim a vizuális kifejezésben.” (S. Dali)

Összeállítás: Szatmár Megyei Kulturális Turisztikai Iroda, Szatmár Megyei Múzeum

Nagyszabású útfelújítás zajlik a megye déli részén
Munkagépek szántják a Tasnádot a szilágsági megyehatárral összekötő útszakaszt, ugyanis teljes mértékben felújítják az 1F jelzésű országutat, központi költségvetésből történő finanszírozással.
Megérteni Constantin Brăncuşi-t
Vasárnapig — ingyenesen — megtekinthető tárlat nyílt a múlt században alkotott román szobrászművész munkássága által megihletett szatmári képzőművészek alkotásaiból Szatmárnémetiben.
Újabb lépés a 193-as megyei út felújításához
A 13 települést érintő, Pálfalvától a megyehatárig tartó 40 kilométeres útszakaszt készülnek modernizálni. A gyakorlati felújítás optimális esetben a 2023-as év második felében kezdődhet.