×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Újabb lépés a 193-as megyei út felújításához

2022.01.13 - 07:18
Megosztás:
Újabb lépés a 193-as megyei út felújításához
Fotó: SZFÚ
A 13 települést érintő, Pálfalvától a megyehatárig tartó 40 kilométeres útszakaszt készülnek modernizálni. A gyakorlati felújítás optimális esetben a 2023-as év második felében kezdődhet.

Sok évtizeddel ezelőtt „egyszerű” megyei útnak, negyedekkora forgalomra és főleg teherforgalomra tervezték a 193-as megyei utat, amely bő 40 kilométer hosszan és 13 településen — Szatmárpálfalván, Ombodon, Pettyénen, Dobrácsapátin, Szamoskóródon, Kiskolcson, Nagykolcson, Szamoskrassón, Szamoslippón, Szamosborhídon, Szamosveresmarton, Remetemezőn és Barlafalun — áthaladva vezet Szatmárnémetiből a Máramarossal közös megyehatárig. És amely napjainkban talán a legnagyobb kiskocsi-, teher- és személyszállítási forgalmat bonyolítja le, egyrészt a 116 000 lakost, másrészt a hatalmas tranzitforgalmat szolgálva ki — így alaposan megérett már a teljes körű felújításra. Ugyanakkor ez az az útszakasz is, amelyhez tíz éven keresztül nem lehetett „hozzányúlni”, ugyanis a 2008-ban szakaszosan, 6 cm-es aszfaltréteg felkenésével végzett felújítási munkálatok garanciában voltak, s az 2018–2019-ben járt le.

Azt követően a megyei tanács saját költségvetéséből elkezdte ugyan a gödörtömést, kátyúzást, ám az csak gyors tűzoltás volt, hiszen az egy évtizednyi masszív igénybevételt követően az egész út alaposan megérett a teljes körű felújításra (ráadásul a két évvel ezelőtti karbantartási munkálatok során a munkások nem az elvárt minőségben dolgoztak, ezért egy-egy szakaszt újra kellett aszfaltozni) — s ezzel párhuzamosan elkészítették a technikai dokumentációt, hogy amikor a Regionális Operatív Programban megnyílik a lehetőség, be tudják nyújtani a modernizálási pályázatot. Most pedig Pataki Csaba megyei tanácselnök a Sva Asisteh Kft. képviselőjével aláírta a mintegy 343 910 lej értékű, a munkálatok elkezdéséhez, illetve a műszaki dokumentáció elkészítéséhez és a különböző engedélyek — beleértve a terep- és forgalmi tanulmányokat is — beszerzéséhez szükséges szerződést.

„A felújítás európai uniós alapokból, a 2021–2027-es programozási időszakban, a Regionális Operatív Programon keresztül lesz finanszírozva — és mondjam úgy, teljes körű felújítás lesz, útalapozással (mivel a Szamos mentén rengeteg homokkitermelő van, a 40–50 tonnás kamionok folyamatosan járnak, s ennek az útnak nem ez a hordozási kapacitása), úttestszélesítéssel, padkák, kocsibejárók stb. kiépítésével. Jól állunk, készül a megvalósíthatósági tanulmány, s amint be lehet nyújtani, azonnal kiírjuk a közbeszerzési eljárást is, hogy meglegyen a kivitelező (erre a törvény egy úgynevezett fenntarthatósági záradékkal ad lehetőséget). Maga a gyakorlati felújítás optimális esetben a 2023-as év második felében kezdődik majd el, addig azonban természetesen folytatjuk az útszakasz karbantartási munkálatait” — magyarázta megkeresésünkre Pataki tanácselnök.

Szabó Kinga Mária

 

Influenszerek vinnék hírét Erdélynek a világban
Terepszemlére érkezett Szatmárnémetibe Hegedüs Csilla beruházási és uniós projektek minisztérium államtitkára. Azzal foglalkozott, hogyan állnak a folyamatban lévő projektek és milyen fázisban vannak az elkezdésre várók.
Nagyszabású útfelújítás zajlik a megye déli részén
Munkagépek szántják a Tasnádot a szilágsági megyehatárral összekötő útszakaszt, ugyanis teljes mértékben felújítják az 1F jelzésű országutat, központi költségvetésből történő finanszírozással.
Átadták a neurológia új épületét
Minden különösebb csinnadratta és az ilyenkor dívó pántlikaátvágások nélkül átadták a neurológia új, 2100 négyzetméteres moduláris épületét — a megyei kórház pillanatnyilag legmodernebb részlegét.