×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Vidék

Nagyszabású útfelújítás zajlik a megye déli részén

2022.04.05 - 11:00
Megosztás:
Nagyszabású útfelújítás zajlik a megye déli részén
A télies tavaszban zavartalanul folyt a munka, és nyár közepére be is fejezik (Fotó: A szerző felvétele)
Munkagépek szántják a Tasnádot a szilágsági megyehatárral összekötő útszakaszt, ugyanis teljes mértékben felújítják az 1F jelzésű országutat, központi költségvetésből történő finanszírozással.

Az 1F másodrendű főút Romániában, amely Kolozsvárt köti össze Zilahhal és Nagykárollyal, és a magyar határnál, Csanálosnál végződik. Hossza összesen százhetvennyolc kilométer, és az Országos Közútkezelő Társaság (CNAIR) kolozsvári igazgatóságának fennhatósága alá tartozik. A Nagykárolyt a csanálosi határátkelővel összekötő első szakaszt már korábban rehabilitálták.

Amint azt Altfatter Tamás alprefektustól megtudtuk, a közelmúltban tatarozott, Tasnád és Nagykároly közötti szakaszt követően elérkezett az ideje a Tasnádtól a Szilágy megyével határos, a köznyelvben fordulóként számon tartott elágazásig futó rész teljes rekonstrukciójának. „A projekt tavaly indult útnak, és a mindenre kiterjedő felújítást két cég pályázta meg. A nem egészen húsz kilométeres szakasz rendbetételére kiírt közbeszerzési eljárás lezárult, az óvási időszak befejeztével a kivitelező hozzá is látott a munkához” — ismertette lapunkkal az elöljáró. A kormánymegbízott-helyettes szerint a munkálatokat teljes mértékben a központi költségvetésből finanszírozzák, ezért is volt fontos, hogy mindenképpen kerüljön szóba ez a tétel az éves pénzelosztás tervezésekor. Altfatter szerint ha minden a tervek szerint halad, három hónap alatt, azaz legkésőbb nyár közepére már el is készül a teljes felújítás, amely során ahol szükséges, új alapot építenek az útnak, emellett két réteg aszfaltot is öntenek a járófelületre. „Az egyik a nehezebb, alapozó, a másik a felső, kopóréteg lesz. Továbbá a munkálatok során felfestik az útjelzéseket és kihelyezik az útjelző táblákat is” — tette hozzá az elöljáró, aki még prefektusi minőségében karolta fel az eléggé leromlott minőségű útszakasz rehabilitálásának ügyét, illetve a Sárközújlak és Avasújváros közötti útszakaszét is.

Helyszíni szemlénk során megállapítást nyert, hogy a télies tavasz ellenére a munka zavartalanul folyik, a felújítást végző cég épp a régi, elavult aszfaltréteget marta fel és szállította el a helyszínről.
A tasnádi termálstrand kedvelt turisztikai úticél számos Szilágy és Kolozs megyei kiránduló számára, így az említett útszakasz nyáron különösen forgalmas. Emellett a szakácsi erdő is fontos látványosság, amely szintén ezen az aszfaltos úton keresztül a legkönnyebben elérhető az érdeklődők számára. Ez a projekt lehet tehát a környéken élők egyik legjobban várt és áhított beruházása az idei évben.

Végh Balázs

Régi főtér: mindenki megkapja a magáét!
Kétéves adósságát kezdi törleszteni pár napon belül a szatmárnémeti városvezetés: a 2020-ban elkezdett régi főtér felújítási projekt fog elstartolni november elején — jövő év december végére kész kell legyen.
Kezdődik a munka a szatmárnémeti régi főtéren
Többszöri bejelentést, majd ugyanannyi halasztást követően most végre tényleg elkezdődik a szatmárnémeti régi főtér felújítása, jövő hétre jelentette be a munkakezdést a polgármester.
Prioritás az úthálózat rehabilitálása
A megye több községe is a helyi úthálózat és járdarendszer rendbetételét jelölte meg célként, amikor a Saligny-programban megszerezhető alapokra pályázott.
Cookie