×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
4 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Szatmárnémeti

Megérteni Constantin Brăncuşi-t

2022.02.21 - 07:39
Megosztás:
Megérteni Constantin Brăncuşi-t
Fotó: A szerző felvétele
Vasárnapig — ingyenesen — megtekinthető tárlat nyílt a múlt században alkotott román szobrászművész munkássága által megihletett szatmári képzőművészek alkotásaiból Szatmárnémetiben.

Több mint ötven három- és kétdimenziós alkotást felvonultatva nyílt meg szombat délután a Brâncuşi Day 2 elnevezésű tárlat, amit azért szervezett meg a szatmárnémeti G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Nomanid egyesület, hogy kibontakozhassanak azok a helyi művészek, akiket megihletett Conctantin Brâncuşi. A szépművészeti múzeumbeli tárlat megnyitóját — népes közönség előtt — szombat délután tartották, útmutatót Brâncuşi művészetéhez román és magyar nyelven Muhi Sándor szatmárnémeti műkritikustól kaphattak az eseményen a műkedvelők.

Brâncuşi és Papp Aurél

Muhi nem köntörfalazott: Brâncuşi-t megérteni komoly erőfeszítést igényel, ám ha ez sikerül, izgalmas élményeket ígérnek a román szobrász munkásságának darabjai. A Gorj megyei születésű alkotó jellemzően otthoni környezetéből hozott, klasszikus anyagokkal dolgozik, kő és fa találkozik a múlt század eleji, akkori kortárs, modern művészettel, hangzott el. Muhi elárulta, hogy Brâncuşi-nak ez a nagy titka, hogy a régi anyagot és az új szellemet ötvözve életre kelt egy csodát, ami szinkronban van az adott kor igényeivel, és amit a világ minden táján megcsodálnak, ahová eljut. A műkritikus a Brâncuşi-sal kortárs szatmári alkotók közül Papp Auréllal (Aurel Popp) hozta párhuzamba a tárlat közvetett főszereplőjét, mert mindkettejüket érte külső behatás művészetükben. Brâncuşi-t például az, amit Párizsba indulván a bécsi Szépművészeti Múzeumban látott.

A hallgatás asztala

A szatmárnémeti Vécsey-házban, az udvaron ki van állítva A hallgatás asztala (Masa tăcerii) nevű — talán legismertebb — Brâncuşi-kompozíció másolata, ezért elmaradhatatlan volt az eredeti műről szólni pár szót. Muhi felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a robusztus hangulatot keltő alkotásban észre kell venni, hogy az asztaltól távol lévő székek miatt valójában se leülni nem lehet az asztalhoz, se enni, inni arról, mert az nem a találkozásról, hanem az elmúlásról, távozásról szól. Egy olyan asztal ez, mutatott rá, amelyik már önmagában tiszteletet ébreszt, és amelyik arra utal, hogy nehéz sorsa következett azoknak az embereknek, akik a székeket távol tolva az asztaltól otthagyták azt. A székeknek homokóra formájuk van, ami az elmúlást jelképezi.

Látogatható

A szombaton a szatmárnémeti régi főtéri szépművészeti múzeumban megnyílt kiállítás ingyenesen látogatható keddtől péntekig kilenc és délután öt között, szombaton tíz és délután öt között, illetve vasárnap, a kiállítás utolsó napján tíztől kettőig. A múzeum hétfőn zárva tart.

Princz Csaba

 

Felfedezték Portugália szépségeit
Az Erasmus+ program keretében megvalósuló Stand up for Environment projekt keretében Portugáliába utazott a Constantin Brâncuşi Műszaki Líceum diákokból és tanárokból álló delegációja.
Megújult a madridi Zsófia királyné Múzeum állandó tárlata
A közelmúlt jelentős közéleti eseményei, társadalmi jelenségei köré szervezve újította meg állandó kiállítását a madridi Zsófia királyné Múzeum, amelyet a nagyközönség szombattól tekinthet meg.
A Brâncuşi-on is dolgoznak
Több helyen is zajlik az útjavítási, járdajavítási és szegélykő-cserélési munka Szatmárnémetiben, a legutóbb elkezdett Clujului és Brânduşa utcai munkálatok után hétfőn a tisztviselőtelepi Constantin Brâncuşi utcán kezdtek el dolgozni.
Cookie