×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Lázáriban a hitben megmaradottak újra találkoztak – KÉPGALÉRIA!

2024.05.12 - 16:16
Megosztás:
Lázáriban a hitben megmaradottak újra találkoztak – KÉPGALÉRIA!
A szerző felvételei
A bármikor is Lázári község valamelyik templomában konfirmált reformátusok találkozóját tartották vasárnap a községközpont templomában és gyülekezeti házában — ők a biztosítéka annak, hogy Isten jelen legyen.

Több mint százan gyűltek össze a lázári református templomban május 12-én, mert a vasárnapi istentisztelet után a községben konfirmációt tevők találkozójára került sor. Volt már hasonló esemény Lázáriban tíz évvel ezelőtt, akkor a jubileumi konfirmációt megélők találkoztak ugyanitt, most őket is, és az azóta hitvallást tevőket is várta az egyházközség az isten házába.

hirek/2024/05-majus/240512-lzrknfrmndsk/lazari-a-hitben-megmaradottak-ujra-talalkoztak-1.JPG
A lázári református templom
...hogy Isten üdvözítsen

Az ünnepi szolgálatot Képíró Gyula lázári lelkipásztor tartotta, aki prédikációjában arra mutatott rá, hogy a konfirmáltak maguk is közösséget alkotnak, mégpedig a Krisztusra nézők közösségét. A jelenlévők a biztosíték arra, fejtette ki, hogy megvan az a létszám és mindig meg is lesz, amelyikre szükség van ahhoz, hogy Isten jelen legyen, kegyelmezzen, üdvözítsen. „De akik az Úrban bíznak erejük megújul!”

hirek/2024/05-majus/240512-lzrknfrmndsk/lazari-a-hitben-megmaradottak-ujra-talalkoztak-11.JPG
Képíró, az istentisztelet után a Heidelbergi káté első kérdését tette fel a konfirmáltaknak, akik miután hitükben újfent megerősítést nyertek közösen elénekelték a konfirmáltak énekét.

Partner aki közösséget épít

Az egyházközség és a gyülekezet örömében osztozott a helyi elöljáróság is, Béres Antal lázári RMDSZ elnök beszédében biztosította a lázári református közösséget, hogy az általa vezetett szövetségben és annak tagjai között mindig partnerre lel az, ki közösséget épít, aki kultúrát ápol, aki magyar értékeket őriz. Az esemény ihlette gondolatait az egybegyűltekkel megosztó Bálint Katalin lázári iskolahálózati igazgató arról beszélt, hogy a hitvallásukban ott és akkor megerősítettek mutatják azt, hogy az egyik legfőbb erény az ígéretet nem csak megtenni, de azt be is tartani.

hirek/2024/05-majus/240512-lzrknfrmndsk/lazari-a-hitben-megmaradottak-ujra-talalkoztak-13.JPG
A több száz éves lázári református műemlék-templomban ezek után a Lázári Keresztyén Generációk Kórusa énekelt református énekeket, majd a tisztes társaság egy csoportkép elkészítése után a közösségi házba vonult át, ahol a presbitérium és a Lázári Református Nőszövetség tagjai által készített falatokból gazdag szeretetvendégségben részesült.

Princz Csaba

hirek/2024/05-majus/240512-lzrknfrmndsk/lazari-a-hitben-megmaradottak-ujra-talalkoztak-17.JPG

_________________
Konfirmáció - mi az?
A konfirmáció latin eredetű szó, jelentése megerősítés. A keresztyén népegyházak szokása, hogy a gyermekeket is megkeresztelik, és a keresztelő alkalmával a szülők és a keresztszülők fogadalmat tesznek arra, hogy a gyermeküket úgy nevelik és neveltetik, hogyha majd felnő, a konfirmáció alkalmával önként tegyen vallást az Istenbe vetett hitéről. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket református keresztyénként neveli, és amikor 13-14 éves korában elég éretté válik ahhoz, hogy önállóan ítéletet alkosson hitbeli kérdésekben, leteszi a konfirmációi fogadalmat. A fogadalomtétel során a konfirmandus elkötelezi magát arra, hogy Jézus Krisztus igaz követője, és a Magyar Református Egyház hűséges, úrvacsorával élő tagja lesz.
(bekesireformatusok.hu)

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Aszfaltoznak Lázáriban
A Szatmárnémetivel szomszédos településen szerdán a Nagy Béla utcai aszfaltra húzták rá a kopóréteget, pénteken az Újsoron folytatódik majd az útburkolás.
Birtokba vették a helyiek a lázári sporttermet
A márciusi technikai formaságok után április 28-án össznépi ünnepség keretében használatba vehették helyiek és távolabbiak a vadonatúj lázári sporttermet.
Lázári sportterem-avató lesz, szuper koncertekkel!
Ezen a hétvégén, április 28-án lesz a frissen elkészült lázári sportterem ünnepélyes átadása, családi hétvégét szervezett ez alkalomból a községvezetés, ingyenes koncertek is lesznek, nagy nevekkel.