×
2023. 03 27.
Hétfő
Hajnalka
8 °C
Eső
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.28 RON
Nagykároly

Jövedelemteremtő funkciót szánnak az épületnek

2020.08.19 - 11:46
Megosztás:
Jövedelemteremtő funkciót szánnak az épületnek
Hetekkel ezelőtt az irodájában keresték fel Kovács Jenő polgármestert az egykori nagykárolyi polgármesteri hivatal új tulajdonosai, a Manevi Zrt. cég képviselői. A műemlékvédelmi előírások betartásával jövedelemteremtő funkciót szánnak az ingatlannak.

Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly decemberben új gazdája lett a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal egykori épületének. A város központjában lévő impozáns ingatlan — hasonlóan a szatmárnémeti Pannónia Szállóhoz — a magyar államhoz tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában álló Manevi Zrt. tulajdonába került. A beruházás részleteivel kapcsolatban levélben kerestük a Manevi Zrt. képviselőjét, s levelünkben azon kérdésekre vártunk választ, hogy milyen funkcióval látnák el a műemléképületet, tervezik-e annak felújítását vagy esetlegesen állagmegőrzési munkálatok elvégzését. A napokban érkezett válasz dr. Kővári Dénes vezérigazgatótól, aki válaszában úgy fogalmazott, hogy az érvényben lévő műemlékvédelmi előírások betartásával szeretnének jövedelemteremtő funkciót adni az ingatlannak.

„Társaságunk célja, hogy Nagykároly ezen emblematikus épületének állapotát és eredeti presztízsét visszaállítsa az épületre jellemző műemlékvédelmi előírások maradéktalan betartásával. A felújítási munkálatok elkezdésének lehetséges ideje a szükséges engedélyek rendelkezésre állásának a függvénye, amely a romániai hatóságok együttműködésétől és az engedélyezési eljárási folyamatok hosszától függ. Mielőtt hozzákezdenénk a felújítási munkálatok tervezéséhez, szükséges az épület állapotának részletes műszaki-statikai és műemléki felmérése, illetve a részletes felmérést követően az épület vonatkozásában kármegelőzési és kárelhárítási tevékenység. Tekintettel a műemléki védettségre a felújítás során jelentős többletköltséggel és időszükséglettel kell számolni. Jelenleg a tervezői program birtokában a tervezés korai szakaszában van az épület helyreállítása. Úgy gondolom, korai becslésekbe bocsátkozni a felújítás költségeivel kapcsolatosan, arra a kivitelezési és tenderterv birtokában lesz lehetőség. Az épület eredeti állagának visszaállítása a célja az építési-felújítási tevékenységnek, új funkció kialakítása mellett” — mondta a vezérigazgató.

Dr. Kővári Dénes arra a kérdésre, hogy pontosan milyen funkciót szánnak az épületnek, a következőket válaszolta: „Olyan önálló jövedelemtermelő funkciót szeretnénk kialakítani az épületben, amely annak presztízsét megőrizve a helyi közösség számára is munkahelyeket teremthet, az önkormányzatot adóbevételekhez juttathatja. A Manevi Zrt. szándékában áll messzemenőkig figyelembe venni a város igényeit annak érdekében, hogy a beruházás hozzájáruljon a város építészeti örökségének megőrzéséhez, és a felújítást követően az épület Nagykároly építészeti örökségeinek megóvásával gazdagítsa a város történelmi hírnevét. A tulajdonos az épület adottságait figyelembe véve alakítja ki álláspontját a további hasznosítás tekintetében.”


 

Partiumi Kincses Pince Nagykárolyban
Az év legszínesebb borászati rendezvényét tartják a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében, az Agrárminisztérium támogatásával augusztus 6-án és 7-én a nagykárolyi Károlyi-kastély kertjében.
Tűz a nagykárolyi református temetőben
Szombaton 17 óra körül csaptak fel a lángok a nagykárolyi református temető hátsó részében, az új templomhoz közel, de a környékbeliek és a tűzoltók gyors beavatkozásának hála nem történt nagyobb baj.
A régizene a zenei műfajok latinja
Több mint negyven évvel ezelőtt a néhai Deák Endre tette népszerűvé Nagykárolyban a régizenét. Ez a rétegzene egyre inkább kezd teret hódítani és kilépni a saját komfortzónájából. Fesztiválok, különféle kulturális események, sőt, még esküvők főszereplőjévé is válik.