×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmár megye

Elmaradt őszi szántás, hóra vár a vetés, lábon a kukorica

2023.12.08 - 16:06
Megosztás:
Elmaradt őszi szántás, hóra vár a vetés, lábon a kukorica
Szerencsésnek mondhatja magát a gazda amelyik ráérzett, volt ideje és még az esős időszak előtt felszántotta a földjét. (Fotó: unsplash.com / Florin Beudean)
Szinte két hónapja alkalmatlan az időjárás a mezőgazdaság szempontjából. Az esők miatt sok gazda nem tudott szántani, epekedve várja a havat az őszi vetés, még kukorica is van lábon a táblákon.

Az járt jól, aki még október közepe előtt szántott és vetett, foglalta össze a szatmári agráriumban lévő állapotokat Fehér Gyula. A Partiumi Falugazdász Hálózat mérnöke emlékeztetett, október második felétől olyan idő van a megyében, ami teljesen ellehetetlenítette a gazdálkodást.

Két heti eső két nap alatt

Október második felétől ugyanis szinte megállás nélkül esik, aki az október közepi dátum előtt nem végezte el a tervezett őszi munkálatokat, azóta sem tudta. Szatmárhegyen volt olyan időszak, amikor két nap alatt annyi eső esett, mint amennyi két hét alatt tud felvenni a talaj, a sok csapadék még a dombvidéken is megálljt parancsolt a mezőgazdasági gépeknek. Erdőd és Kolcs környékéről is hasonló állapotokat jelentettek a gazdák, az ősz közepe óta nem lehet rámenni a földekre a nehéz mezőgazdasági gépekkel, annyira fel van ázva, annyira lágy a talaj.

hirek/2023/december/elmaradt-oszi-szantas-hora-var-a-vetes-labon-a-kukorica-keagan-henman-unsplash.jpg
(Fotó: unsplash.com / Keagan Henmann)
Lábon a kukorica

Nem csak őszi szántás és vetés maradt el a rossz idő miatt, a szokottnál sokkal több helyen van még lábon a kukorica, kombájnnal sem lehetett felhajtani a táblákra. A kukoricák esetében meg kell várni egy mínusz nyolc, mínusz tíz fokos, tartósabb fagyot — magyarázta Fehér. A mostani mínusz kettő - mínusz négy nem elég a tíz-húsz tonnás gépek alá. Ha beáll a hideg és sikerül betakarítani a málét, következhet a szántás a fagyban, ami nem lehetetlen és nem is lesz annyira jótékony hatással, mint az eső előtt elvégzett, de legalább el lehet végezni.

hirek/2023/december/elmaradt-oszi-szantas-hora-var-a-vetes-labon-a-kukorica-taylor-siebert-unsplash.jpg
(Fotó: unsplash.com / Taylor Siebert)
Nem fagynak ki a kártevők

A csapadékos, ám langyos időjárás az őszi vetésnek sem tesz jót. Igaz a napos idő hiánya miatt akkor sem fog túl nagyra nőni az árpa és a búza, ha sok az eső. A fagy és a hó egyaránt kellene a növénykezdeményekre, mert szükségük lenne a téli fagysokkra, de a téli takaróra is, hogy ez a sokk ne legyen tartós. A hideg hiánya miatt sajnos arra lehet számítani, tette még hozzá a mezőgazdász, hogy a betegségek és kártevő rovarok könnyedén áttelelnek, nagyobb pusztítást fognak végezni tavasszal és nyár folyamán, ha az idő továbbra is ilyen enyhe marad.

Princz Csaba
 

Megint drágítani kezdtek a pékségek
A tavalyelőtti áremelési hullám után most egy újabb kezd fejlődni a pékiparban, vannak olyan pékségek, amelyek az alapanyag és energiaárak emelkedésére hivatkozva máris többet kérnek a mindennapiért. Utánajártunk, indokolt-e a drágítás.
RMDSZ: kiállunk a gazdák mellett, követeléseik jó részét teljesíteni is tudná a kormány!
Magyar Lóránd: „A mostani tüntetések láncreakció, az elégedetlenségek sora jogos, és a kormány egy kis jóindulattal megoldást tudna nyújtani nekik. A gazdatársadalom jelenleg túlél, Romániának kötelessége ezt a szektort támogatni, nem tekintheti mostohagyermeknek.”
Nagy hőingadozással jön a hideg
Tavaszias idő után hirtelen lehűlés jön, tizenhét fok különbség is lesz a mai legmelegebb és a szombat hajnali leghidegebb között.