×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Zárt térben a tornaórán is viselni kell a maszkot

2021.03.05 - 07:45
Megosztás:
Zárt térben a tornaórán is viselni kell a maszkot
A maszk viselése zárt térben tartott testnevelésórán kötelező marad, azonban a szabadtéren, megfelelő távolságtartással zajló tornaórán mellőzni lehet — mondja Vlad Voiculescu.

Sokak által vitatott téma a gyerekek testnevelésórán történő maszkviselése, mely EU-s viszonylatban csak Romániában kötelező, állítják az érintettek. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter írásban fordult az egészségügyi minisztériumhoz, hogy gondolják át a tornaórán való maszkviselést. Nemcsak a tárcavezető, hanem a szülők és pedagógusok érdekvédelmi képviselete is azt kérte egy indítványban, hogy ne legyen kötelező a maszkviselés tornaórán. A megfogalmazott kéréseket elemezve Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elmondta, hogy határozottan kitart amellett, hogy a zárt térben zajló sporttevékenységek alatt viseljenek maszkot a diákok. Szabad levegőn a maszkviselés mellőzhető, a megfelelő távolság betartásával — vélekedik a miniszter. A szaktárca közleményt juttatott el szerdán az Agerpres hírügynökséghez, amelyben azt írja: a hivatalos adatok alapján a személyes jelenléttel zajló oktatás maga után vonta a COVID-19-es esetek számának növekedését a tanárok körében. Február 23-a és március elseje között a közoktatásban országos szinten 405 megfertőződést regisztráltak a tanulók és 418-at a tanárok, illetve az iskolai kisegítő személyzet tagjai körében; 494 osztály vagy tanulócsoport ismét áttért a digitális oktatásra.
A minisztérium kockázatosnak véli a koronavírus B.1.1.7-es törzsének, az úgynevezett brit variánsnak a megjelenését és országos terjedését, ugyanis ez fertőzőbb a gyerekek körében, mint a vírus korábbi válfajai.
Sportolás közben több olyan apró folyadékcsepp kerülhet a levegőbe, amely SARS-CoV-2 vírust hordozhat, így ha éppen tornaóra közben mentesülnének a diákok a maszkviselés kötelezettsége alól, akkor hiábavaló lenne a többi óvintézkedés — érvel a szaktárca.
Az egészségügyi minisztérium a maszk tornaórán való viselése mellett a tanügyminisztérium azon kérését is elemzi, hogy a végzős osztályok tanulói a járványügyi besorolástól függetlenül járhassanak iskolába. A tanügyminisztérium ezt a kérését azzal indokolja, hogy a koronavírus-járvány ismételt előretörésével egyre több település kerül vörös besorolás alá, azonban a végzősök számára fizikai jelenléttel történő számonkérést szerveznek, ezért ajánlatos lenne, ha év közben is jelenléti oktatásban részesülnének.

Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Bode: a hamis Covid-igazolványok terjesztői és felhasználói is börtönbe fognak kerülni
Börtönbe fognak jutni mindazok, akik elősegítik a hamis Covid-igazolványok beszerzését, de azok is, akik ilyen igazolványokat használnak - figyelmeztetett Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter.
Cookie