×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmárnémeti

Művész inspirálta maszkokkal készülhetnek a farsangra a diákok

2023.02.09 - 19:32
Megosztás:
Művész inspirálta maszkokkal készülhetnek a farsangra a diákok
A foglalkozáson színesebbnél színesebb maszkok születtek. (Fotók: A szerző felvételei/ Fetykó Erika)
Saját arcukból, illetve Erdős I. Pál kerámia maszkjaiból ihletődve készíthették el saját maszkjaikat a Kölcsey hatodikosai — a Márk-Nagy Ágota vezette múzeumtúrára március végéig várják a diákokat.

Jókedv, nevetés, játékos tanulás, ezek jellemezték leginkább a csütörtök kora délután, az Erdős I. Pál műteremben zajló, Az én maszkom elnevezésű foglalkozást, amelyen ezúttal a Kölcsey Ferenc Főgimnázium hatodik osztályos diákjai vettek részt.

A február elején indult foglalkozásokat Márk-Nagy Ágota múzeumpedagógus tartja, aki elmondása szerint a műhely által játékos módon, a farsangra hangolódva szeretné megismertetni a gyerekekkel Erdős I. Pál munkásságát, illetve az elkészített maszkok által a gyerekek önismeretét is fejlesztené.

hirek/2023/februar/whatsapp-image-2023-02-09-at-182141-9.jpeg

Elmondta, hogy ötlete akkor született, amikor először látta meg Erdős I. Pál emlékműhelyét, amely tele olyan kerámia maszkokkal — és nemcsak — amelyeket a művész egykor készített. A farsangi időszak alkalmával arra gondolt, hogy a gyerekeket érdeklődővé lehetne tenni a műteremben található tárgyak iránt, és miután kellőképpen átbeszélték Erdős I. Pál kilétét, illetve a maszkok jelentését, a gyerekek saját arcukból és énjükből kiindulva készíthetik el színes, bohókás maszkjaikat. 

hirek/2023/februar/whatsapp-image-2023-02-09-at-182141.jpeg

“Játékos, kreatív formában ez egy önismereti játék, arról, hogy ki vagyok, milyen vagyok… A maszkok mindig felnagyítanak, vagy eltakarnak valamit, vagy mást mutatnak, mint amit mi szeretnénk mutatni. Itt most pont azt kérem a gyerekektől, hogy a saját arcuk részeit nagyítsák fel, vagy olyan dolgokat mutassanak meg, amit mi sem látunk, de bennünk van.” — magyarázta szerkesztőségünknek a foglalkozás szervezője.

Ismerkedés a művésszel

A vidám hatodikosok izgatottan érkeztek meg a foglalkozás helyszínére, majd miután mindenki elfoglalta a helyét, a múzeumtúra vezetője köszöntötte őket, játékosan próbálva rávezetni arra, hogy hol vannak, kinek az emlékére jött létre a hely, illetve, hogy miből fog állni a foglalkozás.

hirek/2023/februar/whatsapp-image-2023-02-09-at-182141-1.jpeg

A múzeumpedagógus többek között Erdős I. Pálról mesélt a gyerekeknek, pontosabban a festő és grafikus múltjáról, munkásságáról, jelleméről és a hozzá kötődő intézményekről is. 
A rövid művészettörténeti óra után a gyerekek körbejárták a művészterem “időkapszuláját”, majd elmondták, kinek melyik látott tárgy tetszett legjobban – mindeközben Márk-Nagy Ágota játékosan vezette rá a diákokat arra, hogy mi lehet egy maszk szerepe.

hirek/2023/februar/whatsapp-image-2023-02-09-at-182141-2.jpeg

A kreatív rész

Miután kellőképpen szemügyre vették Erdős I. Pál kerámia maszkjait, a zsibongó gyereksereg a földszinti terembe költözött, ahol színes papírok, elavult folyóiratok, ragasztók, ollók és színes ceruzák zöme várta, hogy igazi “mesterművet” varázsoljanak belőlük. Azt követően, hogy a program szervezője elmondta az utasításokat, az izgatott diákok rögvest munkához is láttak, hogy létrehozzák a legszínesebb, legkülönlegesebb maszkokat.

Mivel a foglalkozás részben az önismeretre is irányul, a gyerkőcök először tükrökben kellett jól megfigyeljék vonásaikat, hogy aztán minél élethűbben tudják majd papírra – pontosabban maszkra — vetni azokat.

hirek/2023/februar/whatsapp-image-2023-02-09-at-182141-6.jpeg

Az arcokra kiülő széles mosoly, a szemekben ragyogó csillogás és a vitathatatlan jókedv kétségtelenül arra engedtett következtetni, hogy a gyerekek nagyon élvezték az egész foglalkozást, őszinte odaadással készítve maszkjukat.

Voltak, akik többször is leellenőrizték arcukat a tükörben, hogy minél pontosabban vágják ki egy-egy testrészüket a rendelkezésre álló papírokból. Voltak, akik körberajzoltatták fejük formáját, hogy a maszk mérete is tökéletesen adja vissza a valóságot, de olyanok is akadtak, akik azzal kísérleteztek, hogy a tükörben nézve kezükkel mérték le kobakjuk nagyságát, majd ezt igyekeztek papírra vetni.

hirek/2023/februar/whatsapp-image-2023-02-09-at-182141-4.jpeg

Március végéig folytatódik

A csütörtöki kaland nem az első, sem az utolsó volt ebben az időszakban, hiszen Márk-Nagy Ágota március végéig várja az érdeklődő III-VI. osztályok jelentkezését Az én maszkom nevű foglalkozásra. Időpontot előzetesen lehet egyeztetni a 0723617126-os telefonszámon.

Szabó Beatrix

Naponta 40 szatmári tesztje pozitív
Ha csak enyhén is, de nőtt az új típusú koronavírus fertőzéssel diagnosztizált Szatmár megyei lakosok száma.
Ismét kötelező a védőmaszk viselése a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban!
Az utóbbi időben ismét elkezdett terjedni a COVID-19 vírus egy újabb variánsa, ami nem veszélyesebb, mint az eddigi variánsok, viszont rendkívül gyorsan terjed. Mivel Szatmárnémetiben és Szatmár megyében is megnövekedtek az esetszámok, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház úgy döntött, hogy óvintézkedéseket vezet be.
Egyelőre nem szabadulunk meg a maszktól
A diákoknak még egy ideig maszkot kell hordaniuk az iskolai zárt terekben, hangsúlyozta tegnap Alexanru Rafila egészségügyi miniszter a kormányülés végén tartott sajtótájékoztató keretében, újságírói kérdésre válaszolva.