×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Belföld

Egyelőre nem szabadulunk meg a maszktól

2022.02.26 - 17:31
Megosztás:
Egyelőre nem szabadulunk meg a maszktól
Alexandru Rafila kihangsúlyozta, hogy a maszkviselésnek is köszönhetően lehet nyitva tartani az iskolákat, Fotó: gov.ro
A diákoknak még egy ideig maszkot kell hordaniuk az iskolai zárt terekben, hangsúlyozta tegnap Alexanru Rafila egészségügyi miniszter a kormányülés végén tartott sajtótájékoztató keretében, újságírói kérdésre válaszolva.

A miniszter elmondta: tárgyalnak arról, hogy az esetleges óvintézkedéseket megszüntessék, de mindehhez szükséges, hogy jelentősen csökkenjen az intenzív terápiás osztályokon kezelt koronavírusos betegek száma, ne csak a napi esetszámok tekintetében legyen csökkenés. Elhangzott, hogy míg 10 000 körüli a napi új Covid-betegek száma, nem lehet arról beszélni, hogy eltöröljék a maszk beltéri viselését.
„Amíg közösségi terjedésről beszélünk, addig korai bármilyen enyhítő intézkedésről gondolkodni, nemcsak a diákok körében, de más közösségekben is. Hogy még mindig napi 10 ezer új esetet regisztrálunk, az azt jelenti, hogy van mozgás, forgalom, ezért jó, ha felelősségteljes magatartást tanúsítunk” — fogalmazott Rafila, aki kihangsúlyozta: „hogy ennek a felelősségteljes magatartásnak köszönhetően lehetett az oktatási intézményeket nyitva tartani, és jelenléti oktatást biztosítani. S annak ellenére, hogy az iskolák nyitva voltak, viszonylag jól túljutottunk a járvány 5. hullámán, a kórházba került gyerekek száma alacsony, akárcsak az intenzíven ápolt diákoké. Ez is azt támasztja alá, hogy egy korrekt intézkedés volt az iskolák nyitva tartása, ám az óvintézkedések betartása elengedhetetlen mindaddig, amíg közösségi terjedésről beszélhetünk.”
A miniszter elmondta, hogy bár csökkenő tendenciát mutat a vírus terjedése, az intenzív osztályokon kezelt betegek száma nem csökken olyan mértékben, mint azt remélték, így igazi enyhítő intézkedések bevezetéséről még korai beszélni mindaddig, míg az intenzív terápiás Covid-ágyak telítettsége 50 százalék alá nem esik. S.B.

Naponta 40 szatmári tesztje pozitív
Ha csak enyhén is, de nőtt az új típusú koronavírus fertőzéssel diagnosztizált Szatmár megyei lakosok száma.
Ismét kötelező a védőmaszk viselése a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban!
Az utóbbi időben ismét elkezdett terjedni a COVID-19 vírus egy újabb variánsa, ami nem veszélyesebb, mint az eddigi variánsok, viszont rendkívül gyorsan terjed. Mivel Szatmárnémetiben és Szatmár megyében is megnövekedtek az esetszámok, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház úgy döntött, hogy óvintézkedéseket vezet be.
Művész inspirálta maszkokkal készülhetnek a farsangra a diákok
Saját arcukból, illetve Erdős I. Pál kerámia maszkjaiból ihletődve készíthették el saját maszkjaikat a Kölcsey hatodikosai — a Márk-Nagy Ágota vezette múzeumtúrára március végéig várják a diákokat.