×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Egyelőre nem szabadulunk meg a maszktól

2022.02.26 - 17:31
Megosztás:
Egyelőre nem szabadulunk meg a maszktól
Alexandru Rafila kihangsúlyozta, hogy a maszkviselésnek is köszönhetően lehet nyitva tartani az iskolákat, Fotó: gov.ro
A diákoknak még egy ideig maszkot kell hordaniuk az iskolai zárt terekben, hangsúlyozta tegnap Alexanru Rafila egészségügyi miniszter a kormányülés végén tartott sajtótájékoztató keretében, újságírói kérdésre válaszolva.

A miniszter elmondta: tárgyalnak arról, hogy az esetleges óvintézkedéseket megszüntessék, de mindehhez szükséges, hogy jelentősen csökkenjen az intenzív terápiás osztályokon kezelt koronavírusos betegek száma, ne csak a napi esetszámok tekintetében legyen csökkenés. Elhangzott, hogy míg 10 000 körüli a napi új Covid-betegek száma, nem lehet arról beszélni, hogy eltöröljék a maszk beltéri viselését.
„Amíg közösségi terjedésről beszélünk, addig korai bármilyen enyhítő intézkedésről gondolkodni, nemcsak a diákok körében, de más közösségekben is. Hogy még mindig napi 10 ezer új esetet regisztrálunk, az azt jelenti, hogy van mozgás, forgalom, ezért jó, ha felelősségteljes magatartást tanúsítunk” — fogalmazott Rafila, aki kihangsúlyozta: „hogy ennek a felelősségteljes magatartásnak köszönhetően lehetett az oktatási intézményeket nyitva tartani, és jelenléti oktatást biztosítani. S annak ellenére, hogy az iskolák nyitva voltak, viszonylag jól túljutottunk a járvány 5. hullámán, a kórházba került gyerekek száma alacsony, akárcsak az intenzíven ápolt diákoké. Ez is azt támasztja alá, hogy egy korrekt intézkedés volt az iskolák nyitva tartása, ám az óvintézkedések betartása elengedhetetlen mindaddig, amíg közösségi terjedésről beszélhetünk.”
A miniszter elmondta, hogy bár csökkenő tendenciát mutat a vírus terjedése, az intenzív osztályokon kezelt betegek száma nem csökken olyan mértékben, mint azt remélték, így igazi enyhítő intézkedések bevezetéséről még korai beszélni mindaddig, míg az intenzív terápiás Covid-ágyak telítettsége 50 százalék alá nem esik. S.B.

Rafila: két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak
Az egészségügyi miniszter szerint két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak, de erre csak a polgárok alapos felkészítése után kerülhet sor.
Az egészségügyi miniszter szerint a jövőben a háziorvosokra lehetne bízni a lakosság koronavírus elleni beoltását
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn felvetette azt a lehetőséget, hogy a lakosság - beleértve a veszélyeztetett kategóriákat — a jövőben a háziorvosi rendelőkben kapja meg évente a koronavírus elleni oltást.
Rafila: jelenleg nem számolunk a hatodik járványhullámmal
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter nem tartja valószínűnek, hogy hatodik hulláma is lesz a koronavírus-járványnak.