×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Sport

Vívás: csillogó érmek és tisztes helyezések Budapesten

2024.02.11 - 14:30
Megosztás:
Vívás: csillogó érmek és tisztes helyezések Budapesten
(Fotók: SzOVSK)
A szatmári utánpótlás mutatta meg erejét a hétvégén, Nectaria Zoicaș arany-, Bélteki Emília ezüstérmet szerzett Budapesten. Kurtinecz és Mézinger a 7. helyen zártak a magyar fővárosban a Törpici + Olimpicin.

Remekeltek a szatmári párbajtőrvívók Budapesten, ahol ezekben a napokban zajlik a Törpicivel kiegészült Olimpici Grand Prix nemzetközi körverseny harmadik fordulója, a Vasas Kupa – Kulcsár Győző Emlékverseny.

hirek/2024/februar/vivas-csillogo-ermek-es-tisztes-helyezesek-budapesten-2.jpg
A képen: Mézinger Máté és Nagy Lehel edző.
A szatmári vívóiskola két párbajtőrvívója jutott a legjobb nyolc közé Budapesten, az Olimpici Grand Prix nemzetközi körverseny 3. fordulójának első napján. A Vasas Kupa – Kulcsár Győző Emlékverseny pénteki napján a Gyerek korosztály (U12) vívott, a lányok mezőnyben 88, a fiúknál 110 nevezővel! Kurtinecz Júlia és Mézinger Máté egyaránt a 7. helyen zártak, de a fiúknál Molnár Dávid is a 16-os táblán zárt, ő a tizenharmadik lett a nívós megmérettetésen.
Pénteken a szatmári vívóiskolát képviselték Silaghi Erika Erzsébet , Denisa Crișan, Maia Farcaș, Tankóczi Fruzsina Gertrúd, Franczia Lilla, Mara Mateș, Kovács Kamilla, illetve Kovács Szilárd, Naghi Raul, Teodor Gurza, Németi Bencze, Lieb Márk, Magyar Zalán és Vadász Péter is.

Szombaton a törpici korosztály (U10) lány egyéni versenyének a végén a dobogó két legfelső fokát a mi lányaink foglalták el, Nectaria Zoicaș és Bélteki Emília, akik veretlenül meneteltek a fináléig. Az utolsó asszó rendkívül kiélezett és látványos volt, végül Nectaria nyert 7–6-ra. Ezzel Nectaria nyakába került az aranyérem, és övé lett a győztesnek járó óriásserleg is, míg Emília az ezüstérmet szerezte meg. Ugyanitt Octavia Pop az 5. helyen zárt, de pástra lépett még Melisa Bute is. Ebben a kategóriában egyébként 42 párbajtőrvívó lány nevezett.
Gratuláció illeti az edzőket: Csiszár Ferenc, Nagy Lehel, Szabó Rudolf, Adrian Szilagyi, Adrian Pop.

hirek/2024/februar/vivas-csillogo-ermek-es-tisztes-helyezesek-budapesten-3.jpg
A törpici (U10) fiúk egyéni versenyében az egyik szatmárnémeti legény, Haller Márk volt a 75 fős mezőny legjobbja. Egy kiváló teljesítménnyel, 12 sima győzelemmel menetelt az aranyéremig (a döntőben is 10–3-ra nyert), a dobogó legfelső fokán pedig egy óriásserleget is kapott.
Ebben a kategóriában szerepelt még Doloczki Dániel, Erdei Máté Bence és Nagy Hunor, mindhárman továbbjutottak a csoportkörből, és a főtáblán szerepeltek.
A Vasas Kupa – Kulcsár Győző Emlékverseny utolsó versenyszámában, a serdülő lányok (U17) egyéni versenyében szatmári döntőt rendeztek – ezen a hétvégén már a második alkalommal. 
Ilyés Jázmin és Kurtinecz Johanna (valószínűleg) a nap egyik leglátványosabb asszóját vívták egymás ellen, amit végül Jázmin nyert meg 15–14-re! Jázmin így aranyérmet és egy óriásserleget szerzett Budapesten, Johanna pedig – az U13-as korosztályban szerzett arany után – a második helyen zárt.
Ugyanitt Kurtinecz Júlia a 15. lett, de a szatmári vívóiskolát képviselték Denisa Crișan, Nyisztor Krisztina és Haller Anna, mindhárman továbbjutottak csoportjukból, és főtáblán szerepelve a 110 fős mezőnyben.

Hírszerkesztő
 

Párbajtőr: 27. lett Tomşa egyéniben
Kiváló eredményt jegyzett a junior korosztályos Európa-bajnokságon a szatmári párbajtőrvívó, Ana Tomșa. Adrian Pop edző tanítványa a 27. helyen zárt a nápolyi torna egyéni viadalában.
Párbajtőr: 82. helyen zárt egyéniben Mézinger
Nem jöttek össze az asszók a szatmári vívóiskola növendékének a Nápolyban zajló kadet és junior vívó EB-n. De még hátravan a csapatverseny.
Párbajtőr: kilencedik lett csapatban Kurtinecz
A Kurtinecz Johanna, Erica Badea, Natalia Constantin, Alina Alexandrescu kvartettel felálló válogatott a nápolyi kadet EB-n bizonyított.