×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Véget ért az igénylési határidő

2021.05.20 - 08:00
Megosztás:
Véget ért az igénylési határidő
Fotó: freepik.com
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében értesíti az érintetteket, hogy lejárt az egységes agrártámogatási kérelmek leadási határideje.

Szatmár megyei viszonylatban a március 1. és május 17. közötti időszakban 17 892 igénylést adtak le 234 142,72 hektár területre. Virgil Dragoş APIA-igazgató a közleményben rávilágít arra, hogy az előző évhez viszonyítva 297-tel kevesebb igénylést iktattak, viszont 1412 hektárral megnőtt a mezőgazdasági terület nagysága, mely után támogatást kértek a szatmári gazdák. Az igazgató meglátása szerint ez azt jelenti, hogy a szatmári gazdák egyre inkább rájönnek a területek összevonásának fontosságára, ezáltal tudják növelni a termelési hatékonyságot és a piaci versenyképességet.

„Az APIA ismételten bebizonyította, hogy a szakmaiság, az erő és a csapatszellem a siker kulcsa, ugyanakkor a romániai farmerek, akik az aktuális technológiához igazodnak, a modern mezőgazdaság jövőjét képezik” — fogalmazott Virgil Dragoş. Az igazgató ugyanakkor arról tájékoztatja a gazdákat, hogy az európai uniós és nemzeti jogszabályok értelmében még további 25 napig, azaz június 11-ig átveszik az egységes agrártámogatási kérelmeket, azonban minden napra egyszázalékos késedelmi bírságot számolnak fel. S. B.

 

 

 

Mezőgazdasági területek erdősítése
Újabb lehetőség van mezőgazdasági területek APIA-támogatással történő erdősítésére. Ennek hátteréről Balogh Sándor erdészmérnököt, a Szatmári Erdők Egyesülete elnökét kérdeztük.
Nemzetközi nyugdíj: kinek jár, hogyan igényelhető?
Egyre többször kerül szóba a nemzetközi nyugdíjra való jogosultság kérdése, hiszen sok Szatmár megyei lakos dolgozott romániai munkahelyén kívül külföldön is, és elérve a nyugdíjkorhatárt a külföldön és belföldön ledolgozott munkaéveiért igényelheti a nyugdíjat.
Meghaladja a 11 millió tonnát az idei búzatermés; ez a legjobb az ország uniós csatlakozása óta
Több mint 11,33 millió tonna búza termett idén Romániában, ami az ország uniós csatlakozása óta eltelt időszak legjobb termésének számít - közölte szerdán a mezőgazdasági minisztérium.
Cookie